Nový Bor začíná se stavbou cyklostezky do České Lípy

Cyklostezka z Nového Boru do Sloupu. Foto: Zákupák / Wikimedia CommonsCyklostezka z Nového Boru do Sloupu. Foto: Zákupák / Wikimedia Commons

Cyklostezka povede z velké části v blízkosti silnice I/9.

Nový Bor začne v příštích dnech se stavbou první etapy nové cyklostezky, která spojí město s Českou Lípou. Radní již schválili výběr zhotovitele. Společnost SKJ nabídla cenu 8 milionů korun, což je výrazně méně než odhadovaná cena 10,7 milionu korun.

Půjde o zhruba půl kilometru dlouhý úsek, na který město získalo dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury. Cyklostezka Lípa Bor na kole má do budoucna propojit sklářské město s deset kilometrů vzdálenou Českou Lípou.

Projektová kancelář Vaner nabídla tři varianty trasy – dvě delší, zážitkové, a krátkou, která kopíruje frekventovanou silnici I/9. Posledně jmenovaná dostala přednost. „Prioritou projektu bylo od samého počátku zajistit bezpečné spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou a odvést cyklisty z přetížené silnice. Po ní denně projede 16 000 aut a nám se tu pohybují děti, chodci, cyklisté. Cyklotrasa má proto plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy,“ připomněl starosta Jaromír Dvořák.

O stavbu cyklostezky se dělí Nový Bor a Česká Lípa. „Naše je realizace část trasy z Nového Boru kolem Chotovic po křižovatku v Pihelu, odkud pak bude navazovat ta českolipská na Stará Lada,“ upřesnil Jaromír Dvořák.

První etapa cyklostezky Česká Lípa - Nový Bor. Foto: Město Nový Bor

Trasa nové cyklostezky ze směru od Nového Boru začíná na křižovatce ulic Husova a Smetanova, napojí se na ulici kpt. Jaroše a na druhou stranu na přírodní koupaliště. Součástí tohoto úseku je také vybudování nové lávky přes Šporku z ulice kpt. Jaroše a instalace veřejného osvětlení v tzv. Sherwoodu, které na této frekventované cestě ke koupališti dosud chybí. Hotovo by měla mít do letošního srpna.

Současně s tím město už připravuje další etapu cyklostezky od koupaliště k hlavní silnici I/9 a do Chotovic. Její část povede po pozemcích města kolem koupaliště, kde nezisková organizace Čmelák připravuje projekt Novoborské Amazonie, mokřadní park se soustavou mělkých tůní a vycházkovým okruhem podél Šporky v sousedství koupaliště.

Tagy česká lípa Cyklostezka Nový Bor - Česká Lípa Nový Bor
20 komentářů