Nová tramvaj od Škody zahájila v Ludwigshafenu testovací jízdy

Nová tramvaj od Škody pro rnv. Pramen: rnvNová tramvaj od Škody pro rnv. Pramen: rnv

Škoda do Německa dodá tři varianty: tříčlánkové, čtyřčlánkové a šestičlánkové tramvaje.

V ulicích Ludwigshafenu je od tohoto týdne k vidění nová tramvaj. Testovací jízdy zde zahájila první dodaná tramvaj ze série 80 vozidel, která pro německé souměstí Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg vyrábí Škoda Transportation. Jde o největší exportní tramvajovou zakázku Škody. Součástí kontraktu je opce na dalších 34 vozidel.

„Ve středu večer začaly zkušební jízdy tramvaje v Ludwigshafenu a vše probíhá podle plánu. V dalších fázích se tramvaj přesune na jízdy i do Mannheimu a Heidelbergu,“ sdělil mluvčí Škody Jan Švehla. Škoda první tramvaj pro dopravce rnv (Rhein-Neckar-Verkehr) vyexpedovala z Plzně před deseti dny.

„Společně se Škodou máme před sebou ještě hodně práce, než se novou tramvají svezou první cestující. V následujících měsících bude třeba ujet tisíce testovacích kilometrů, provést řadu testů, vyzkoušet postupy a vyškolit personál,“ uvedl technický ředitel rnv Martin in der Beek.

První jízda nové škodovácké tramvaje na síti rnv. Pramen: rnv

První jízda nové škodovácké tramvaje na síti rnv. Pramen: rnv

Výroba probíhá v továrnách ve finském Otanmäki a v Plzni. Škoda do Německa dodá tři varianty: tříčlánkové, čtyřčlánkové a šestičlánkové tramvaje. Jde o obousměrné nízkopodlažní tramvaje s otočnými podvozky a rozchodem 1 000 mm.

Výroba nabrala zpoždění, první vozidla měla být dodána na počátku roku 2021. Škoda zakázku získala v roce 2018. Zpoždění připomněl starosta Mannheimu a šéf dozorčí rady rnv Christian Specht, který podle svého vyjádření na nedávném veletrhu Innotrans v Berlíně naléhal na vedení Škody na urychlení dodávky. „Jsme velmi rádi, že do regionu nyní dorazila první zkušební tramvaj, protože nová vozidla naléhavě potřebujeme,“ řekl Specht.

Tagy Německo Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) rnv Škoda Group
7 komentářů