Nová budoucnost dálkových vlaků v Norsku. Stadler dodá státní půjčovně jednotky FLIRTNEX

Jednotka Flirtnex pro Norske Tog. Foto: Stadler RailJednotka Flirtnex pro Norske Tog. Foto: Stadler Rail

Nové jednotky zamíří od roku 2026 na trať Oslo – Bergen.

Společnost Stadler Rail vyhrála soutěž na dodávku nových vlaků pro dálkovou dopravu v Norsku. Její vítězství oznámila státní společnost Norske Tog, která působí jako půjčovna vlaků dopravcům. Cestujícím v Norsku slibuje výraznou změnu v kvalitě cestování.

Výroba nových vlaků začne v roce 2024, první mají dorazit na zkoušky do Norska v roce 2025. Jako první se objeví v běžném provozu v roce 2026 na trati z Osla do Bergenu, kde nahradí stávající soupravy.

Stadler vyhrál podle Norske Tog díky nejlepší nabídce, v které rozhodovala nejen nabídková cena, ale i náklady na údržbu či kvalita. Norsko je pro Stadler dlouhodobě velmi důležitý trh, nedávno sem dodal již 150. jednotku FLIRT.

Nové soupravy ponesou jméno FLIRTNEX. Budou kombinovat různé vozy a třídy: od klasických vozů k sezení přes kupé pro přespání po oddíly pro rodiny s dětmi a bistro. Počítá se s dvoulůžkovými a čtyřlůžkovými oddíly. V denním provozu mají sloužit například i jako první třída. „Vlak nebude jen dopravním prostředkem, ale cesta bude zážitkem sama o sobě,“ řekl projektový manažer Norske Tog Sille Svenkerud Førner.

Nové dálkové vlaky umožní jízdu rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Každá jednotka bude mít osm vozů, celková kapacita bude 542 sedících míst. Budou ve verzi pro elektrifikované i neelektrifikované tratě. Zakázka je až na sto jednotek, Norske Tog jich zatím objedná závazně sedmnáct.

Jednotka Flirtnex pro Norske Tog. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler RailVizualizace podoby interiéru nové jednotky FLIRTNEX. Foto: Stadler Rail
Tagy Norske Tog Stadler Rail
33 komentářů