Norwegian žádá o ochranu před věřiteli. V Irsku

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Firma se snaží odvrátit svůj kolaps poté, co norská vláda odmítla dál aerolinky financovat.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle se snaží za každou cenu odvrátit svůj možný kolaps. K němu se přiblížil dlouhodobě ztrátový dopravce minulý týden poté, co norská vláda odmítla poslat aerolinkám další peníze.

Norwegian dnes oznámily burze, že požádaly irský soud o vyhlášení ochrany před věřiteli. Firma minulý týden uvedla, že reálně hrozí na počátku příštího roku zastavení provozu. Žádost podanou v Irsku vysvětluje tím, že velká část jejich letadel je registrována právě v Irsku nebo je zde uzemněna.

Norwegian patřily k nejrychleji rostoucím leteckým společnostem na světě, firma byla průkopníkem nízkonákladového létání přes Atlantik. Dohnaly ji ale dluhy a ztrátové hospodaření, firma byla v potížích ještě před pandemií koronaviru.

Dopravce v reakci na oznámení o stopnutí další podpory oznámil propuštění dalších 1600 lidí. Firma nyní létá jen na vnitrostátních linkách dotovaných norskou vládou.

Tagy Norwegian Air Shuttle
9 komentářů