Norwegian snížil ztrátu, prodělává dál miliardy. Firma zpomalí růst, prodává letadla

Boeing 787 společnosti Norwegian. Foto: NorwegianBoeing 787 společnosti Norwegian. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle loni prodělala 1,45 miliardy norských korun (3,86 miliardy českých korun) a kvůli špatným výsledkům výrazně

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle loni prodělala 1,45 miliardy norských korun (3,86 miliardy českých korun) a kvůli špatným výsledkům výrazně zpomalí svůj růst. Součástí nové strategie jsou i škrty některých linek a zmenšení flotily.

Ze zveřejněných výsledků vyplývá, že firma loni snížila ztrátu o 19 %, v posledním čtvrtletí se ale ztráta více než ztrojnásobila na tři miliardy norských korun.

Firma z propadu viní problémy s motory Rolls Royce u svých dreamlinerů, ztráty ze zajištění cen leteckého paliva i silnou konkurenci. Podle výsledků naopak jednotkové náklady bez započtení paliva klesly o 12 %.

Kvůli špatným výsledkům se Norwegian pravidelně objevuje na seznamu aerolinek, kterým hrozí krach, po několika zaručených zprávách o konci aerolinky v minulém roce firma létá dál. Společnost ale opouští svůj velký růst z minulých let a naopak se rozhodla zpomalit. Škrty počítají například s koncem některých linek nebo prodejem některých letadel, které mají firmě pomoci vylepšit bilanci.

Norwegian ve zprávě nevedl, kolik ho stály problémy s motory Rolls Royce u dreamlinerů, které musely být často odstavené a dopravce si kvůli tomu musel najímat jiná letadla včetně A380 od Hi Fly. Ve zprávě ale uvedl, že se s výrobce dohodl na kompenzacích. Současně podle něj došlo už k odstranění problémů a provoz dreamlinerů je už bez provozních potíží

Norwegian chce letos po období dvouciferných růstu zvýšit počet cestujících maximálně o devět procent, aby se dostal do zisku. Současně firma oznámila, že odložila část dodávky nových airbusů a boeingů na další roky. Jen loni kapacita dopravce vzrostla o 37 %, firma převzala loni 25 nových letadel. Za celý rok přepravila 37 milionů cestujících, což je nárůst o 13 %.

Tagy norwegian Norwegian Air Shuttle
3 komentáře