Norwegian převzali věřitelé, aerolinky získaly státní garance. Více než desetinu firmy ovládla čínská vláda

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Boj o přežití letecké společnosti Norwegian Air Shuttle míří zatím k dobrému konci, který ale není rozhodně pozitivní pro její

Boj o přežití letecké společnosti Norwegian Air Shuttle míří zatím k dobrému konci, který ale není rozhodně pozitivní pro její akcionáře.

Letecká společnost zmítaná dlouhodobě velkými ztrátami dnes oznámila, že získala tři miliardy norských korun od norské vlády (zhruba 7,5 ) formou garancí za další úvěry. Firmu současně převzali její věřitelé, kterými jsou hlavně velké leasingové společnosti včetně čínskou vládou ovládané banky.

Norwegian dnes zásadní změny oznámil v tiskové zprávě  a informacích pro burzu. Největším akcionářem je nově irská leasingová společnost AerCap s 15,9 % akcií, BOC Aviation patřící státní Bank Of China získala 12,7 % akcií. Podíl stávajících akcionářů byl výrazně snížen, na což akce reagovaly prudkým poklesem.

Rekapitalizace pohledávek, tedy přeměna dluhopisů v hodnotě 12,7 miliardy norských korun (32 miliard Kč) na akcie, byla podmínkou norské vlády pro udělení garancí.

Norwegian už před několika týdny oznámily, že přechází do „hibernace“ a provoz chtějí obnovit až příští rok na jaře, když očekávají větší oživení poptávky. Firma už propustila velkou část zaměstnanců. Dopravce současně varoval, že během léta bude možná potřebovat další peníze na přežití.

Naším cílem není jen to, aby společnost Norwegian přežila, ale abychom z toho vyšli silnější, se stabilním provozem a se strukturou, která bude přínosná pro akcionáře, zákazníky i pro naše kolegy,“ řekl šéf Norwegian Jacob Schram.

Tagy norwegian Norwegian Air Shuttle
18 komentářů