Nizozemsko výrazně zvýšilo leteckou daň, cestující zaplatí o 18,48 eur navíc

Embraery KLM na letišti Schiphol. Foto: KLMEmbraery KLM na letišti Schiphol. Foto: KLM

Od vyšší daně vláda očekává oslabení zájmu o létání.

Cestující odlétající z Nizozemska musí od včerejška platit podstatně vyšší leteckou daň než loni. Namísto 7,95 eur za odlet nově zaplatí 26,43 eur (zhruba 640 korun). Daň je součástí letenky.

O zvýšení sazby rozhodla vláda loni na podzim. Od tohoto kroku očekává, že klesne zájem o létání a následně dojde i ke snížení emisí CO2 z létání. Zvýšení letecké taxy je zaneseno i v koaliční smlouvě.

Zvýšená daň je nakonec o dvě eura nižší, než byl původní návrh. Předloni vybralo Nizozemsko na této dani 80 milionů eur, po zdražení se má výnos zvýšit na 400 milionů eur. Na rozdíl například od nafty není letecké palivo zatíženo žádnou spotřební daní. Daň se netýká cestujících do dvou let a pasažérů, kteří v Nizozemsku přestupují. Neměla by tak ovlivnit síťový model společnosti KLM. Ten loni podstatně více narušovaly výpadky v odbavení na hlavním letišti Schiphol.

Zvýšení sazby má vést ke snížení rozdílu mezi cenami letenek a vlakových jízdenek zejména na kratší vzdálenosti. Sazba je plošná bez ohledu na to, zda jde o krátký nebo dlouhý let.

Tagy letecká daň Nizozemsko
62 komentářů