Neomezené cestování za 49 eur na měsíc. Německo zavádí Deutschlandticket

Berlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBerlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Jízdenka má mít pouze digitální podobu.

Městskou hromadnou dopravou a regionálními vlaky a autobusy bude od ledna po celém Německu možné jezdit neomezeně za 49 eur na jeden měsíc. Na zavedení takzvané Deutschlandticket se včera dohodl premiér Olaf Scholz s ministerskými předsedy jednotlivých spolkových zemí. Dlouho nevyjasněné bylo financování.

O dohodě informovala německá média, například Der Spiegel nebo Frankfurter Algemeine Zeitung. Jde o klíčovou změnu v přístupu k veřejné dopravě. Téměř neomezená mobilita za cenu kolem 1 200 Kč na měsíc může přinést nejen přímou finanční úsporu milionům obyvatel, ale také může způsobit změnu jejich dopravního chování a odklon od individuální automobilové dopravy. Už dříve spolkový ministr dopravy označil plán na novou jízdenku za největší revoluci ve veřejné dopravě. Nová jízdenka má začít platit od 1. ledna, objevují se ale i názory, že to není časově reálné.

Jízdenka navazuje na letní devítieurové jízdenky. Podmínky platnosti budou stejné, tedy veškerá veřejná doprava kromě dálkových spojů. V Německu má ale řada regionálních vlaků svoji délkou trasy a dobou jízdy parametry v Česku rychlíků a expresů. Zásadní změnou bude i to, že jízdenka bude čistě digitální, nepočítá se s papírovou verzí.

Zavedení bránily spory o financování, jak se rozdělí náklady na provoz mezi spolkovou vládu a jednotlivé zemské vlády. Podle včerejší dohody bude německé daňové poplatníky stát jízdenka 3 miliardy eur ročně, z toho polovinu zaplatí přímo stát, druhou jednotlivé spolkové země. Na rozdíl od letního experimentu očekávají organizátoři dopravy i možné navýšení příjmů z jízdného.

Tagy Deutschlandticket jízdenka za 49 eur Německo podpora veřejné dopravy
133 komentářů