Německá letiště v pátek silně zasáhne stávka pracovníků, zrušeno bude až 2 000 letů

Dálková letadla Lufthansy ve Frankfurtu. Foto: LufthansaDálková letadla Lufthansy ve Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Nejvíce omezený bude provoz v Mnichově a ve Frankfurtu.

Páteční stávka zaměstnanců ve veřejném sektoru výrazně omezí provoz na sedmi německých letištích. Stávkovat budou pracovníci na letištích v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách.

Letecká společnost Lufthansa ruší kvůli stávce na pátek 17. února všechny lety z Frankfurtu a Mnichova. Podle tiskové zprávy se rušení dotkne více než 1 300 letů, včetně těch z Prahy. Stávka má začít v pátek po půlnoci a skončit v noci na sobotu. Právě letiště Frankfurt a Mnichov budou podle dostupných informací pro provoz zcela uzavřena.

Za stávkou stojí odbory Verdi, které požadují pro 2,5 milionu zaměstnanců ve veřejném sektoru zvýšení mezd o 10,5 procenta, ale minimálně 500 eur (11.820 Kč) pro každého navíc. Před dalším kolem vyjednávání 22. a 23. února plánují i další výstražné stávky.

„Litujeme enormního dopadu této varovné stávky, která je vedena na náklady našich cestujících. Nejsme stranou kolektivního vyjednávání a nemáme na něj žádný vliv, přesto jsme my i naši zákazníci silně zasaženi. Více než 1 300 zrušených letů jen pro skupinu Lufthansa Group znovu ukazuje, jak zranitelný a křehký je systém letecké dopravy vůči stávkovým aktivitám,“ uvedl Michael Niggemann, člen výkonné rady a ředitel pro lidské zdroje a infrastrukturu Lufthansa Group.

Tagy Letiště Frankfurt nad Mohanem Letiště Mnichov Lh Lufthansa Německo stávka
Žádné komentáře