Nejlevnější od loňského ledna. Cena nafty spadla už pod 32 korun za litr, benzin naopak podražil

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

I přes velký pokles ceny stát nechává sníženou spotřební daň z nafty.

Cena nafty v Česku je nejnižší od poloviny ledna loňského roku. Řetězec čerpacích stanic Tank ONO, který je dlouhodobě cenovým lídrem na tuzemském trhu, dnes odpoledne snížil cenu za litr nafty o 60 haléřů na 31,90 Kč. Zdražil naopak benzin: nově stojí litr 36,50 Kč.

Zatímco ještě loni docházelo k situaci, kdy byla nafta výrazně dražší než benzin, aktuálně se situace otočila. Rozdíl více než čtyř korun na litru je nezvykle vysoký. V případě nafty je způsoben i sníženou sazbou spotřební daně, kterou stát snížil loni a i přes rostoucí deficit státního rozpočtu ji nevrátil zpět. K původní sazbě se má stát vrátit až od ledna příštího roku.

Aktuální vývoj u Tank ONO ukazuje velké rozdíly mezi jeho čerpacími stanicemi a zbytkem trhu. Podle dat CCS je průměrná cena nafty 34,80 Kč. Je to o 12 korun méně než před rokem. Průměrná cena benzinu je 37,27 Kč.

Za rozdílným vývojem cen obou komodit jsou především rozdílné velkoobchodní marže. Zatímco u nafty klesají, u benzinu v posledních týdnech rostou. Analytici neočekávají v příštích týdnech zásadnější výkyvy ve vývoji cen.

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot
44 komentářů