Nejdelší kolotoč ve střední Evropě. Rokytnice na víkend otevře lanovku na Lysou horu, výstup bude zakázán

Lanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál RokytniceLanová dráha na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou. Foto: Skiareál Rokytnice

Kvůli ochraně Krkonošského národního parku se nesmí v horní stanici mimo sněhovou pokrývku vystupovat.

Skiareál Spartak v Rokytnici nad Jizerou po roce opět otevře sedačkovou lanovku na Lysou horu pro okružní jízdu. Akce proběhne v sobotu a v neděli 2. a 3. října, lanovka bude spuštěna vždy od 10 do 17 hodin. Provozovatel lanovky nazývá akci jako největší kolotoč ve střední Evropě. Na rozdíl od zimních měsíců při lyžování nelze na vrcholu Lysé hory vystoupit. Důvodem je umístění lanovky do I. zóny Krkonošského národního parku (KRNAP).

Jízdenka pro dospělého vyjde na 200 korun, rodinná jízdenka pro dva dospělé a dvě děti na 490 korun. K dolní stanici lanovky bude z náměstí v Rokytnici nad Jizerou zdarma jezdit turistický vláček po silnici. Jízda trvá nahoru a dolů zhruba čtvrt hodiny.

Lanovka slouží od roku 1996, její konečná je ve výšce 1310 metrů.  S délkou 2 198 metrů je třetí nejdelší lanovou dráhou v zemi (po lanovkách na Komáří Vížku a Černou horu). Převýšení je 591 metrů, největší ze všech tuzemských lanovek.  Povolen je pouze provoz v době, kdy je na Lysé hoře dostatek sněhu. Provozovatelé lanovky se dlouhodobě snaží získat výjimku pro celoroční provoz.  KRNAP má obavy, že by letní provoz způsobil další nápor návštěvníků, zejména do atraktivní oblasti Labské louky.

Pro Rokytnici je klíčovou lanovkou pro celý lyžařský areál. Její stavba způsobila ale městu velké komplikace. Město Spartaku za lanovku ručilo a když tělovýchovná jednota přestala splácet, muselo město platit ze své kasy. Rokytnice se tak dostala téměř k bankrotu. Město muselo požádat o oddlužení a prodat většinu majetku.

Akce se koná při tradiční Svatomichaelské pouti, kdy proběhne v Rokytnici řada další akcí. Novou turistickou atrakcí v Rokytnici jsou od léta také vyhlídky na vrcholu Stráže.

Tagy lanová dráha Lysá hora Rokytnice nad Jizerou
61 komentářů