Nejblíže stavbě D55 z Olomouce je Eurovia CS, cena proti odhadu spadla o pětinu

Vizualizace D55 Olomouc - Kokory. Foto: ŘSDVizualizace D55 Olomouc - Kokory. Foto: ŘSD

Stavba dálnice má začít letos, má pravomocná povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se přiblížilo stavbě dalších 7,6 kilometru dálnice D55. Do tendru na stavbu úseku Olomouc – Kokory přišlo celkem sedm nabídek. Nejnižší cenu nabídla společnost Eurovia CS (1,948 miliardy korun, 80,8 % předpokládané ceny).

Na Twitteru to oznámil generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Nad odhadovanou cenou 2,41 miliardy korun byly podle informací na profilu zadavatele dvě nabídky. Druhá nejnižší nabídka byla na 1,981 miliardy korun. V rámci tendru nyní proběhne prověření referencí a další kroky hodnotící komise.

Eurovia CS získala již loni zakázku na přípravné práce na této dálnici. Úsek má již pravomocné stavební povolení, spor o jeho vydání skončil až u Nejvyššího správního soudu. Dokončuje se majetkoprávní příprava. ŘSD počítá s tím, že stavět se začne letos. Hotovo by mělo být v roce 2025.

Celkem 7,6 kilometru dlouhý úsek dálnice D55 povede od křižovatky s dálnicí D35 v Olomouci až před obec Kokory. Na novou dálnici má navázat úsek Kokory – Přerov. Ten se má začít stavět v roce 2024. Dálnice výrazně urychlí spojení z Olomouce do Přerova, které dosud vede po silnici I/55.

Trasa dálnice D55 Olomouc - Kokory

Trasa dálnice D55 Olomouc – Kokory

Dálnice je navržena jako čtyřpruhová o šířce 25,5 metru. Začátek dálnice je mezi křižovatkou Holice a Velký Týnec navržen v šestipruhovém uspořádání pro průplety vozidel v obou směrech. Trasa křižuje i navrženou trasu průplavu Dunaj – Odra – Labe. Protíná i regionální biokoridor, který přechází ekoduktem. Na konci trasy vznikne odpočívka Majetín. Stavba je kompletně popsána v informačním letáku.

Tagy D55 D55 Olomouc - Kokory Eurovia CS Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
34 komentářů