D1 na Benešovsku uzavřela na 8 hodin nehoda kamionu s kyselinou

Ucpaná dálnice D1 u Bohumína. Pramen: facebook Jakuba UnuckyUcpaná dálnice D1 u Bohumína. Pramen: facebook Jakuba Unucky

Dálnici D1 na Benešovsku uzavřela na 66. kilometru ve směru na Brno nehoda kamionu, který převážel kyselinu fosforečnou. Kamion se

Dálnici D1 na Benešovsku uzavřela na 66. kilometru ve směru na Brno nehoda kamionu, který převážel kyselinu fosforečnou. Kamion se převrátil na bok, kyselina uniká, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Podle informací na webu policie se nikdo nezranil. Provoz byl obnoven kolem 17. hodiny.

Hasiči zasahují v plné protichemické ochraně, mají skafandry i dýchací přístroje. „Hasiči vytvořili několik hrází, aby se kyselina nešířila do okolní půdy,“ řekl Svoboda. Na místo míří náhradní cisterna, do které se bude kyselina přečerpávat. Až poté, co se podaří obsah havarované cisterny přečerpat, bude se kamion převracet zpět na kola.

Policie dopravu odklání na 56. kilometru na Soutice, zpět na dálnici se mohou řidiči vracet na 66. kilometru u Lokte. Otevření dálnice se očekává nejdříve kolem 17. hodiny.

Podle dostupných informací se kyselina fosforečná používá při zpracování ropy a při úpravě kovů. Využívá se také při výrobě nealkoholických nápojů, mimo jiné nápoje Coca-Cola.

Podle portálu krizového řízení jihomoravských hasičů je nehořlavá, ale v teple se může rozkládat a vytvářet leptavé a toxické plyny. Toxická je požitím, při styku s kůží, při zasažení očí, ale i vdechováním.

Řidiče na D1 čekají dnes i další komplikace. Od večera bude kvůli demolici mostů uzavřen úsek mezi Ostrovačicemi a Devíti kříži.

ČTK

Tagy D1
5 komentářů