Návrat tramvají do Lausanne. Nové vozy dodá Stadler

Nové tramvaje Tramlink pro Lausanne. Foto: Stadler RailNové tramvaje Tramlink pro Lausanne. Foto: Stadler Rail

Lausanne se vrací k provozu tramvají, který ve městě skončil v roce 1964.

Společnost Stadler Rail podepsala kontrakt na dodávku tramvají typu Tramlink do dalšího města. Deset jich dodá do švýcarského města Lausanne, kde budou jezdit po nové tramvajové trati, která se aktuálně ve městě staví.

Kontrakt se společností Transports publics de la région lausannoise oznámil Stadler v tiskové zprávě. Nová trať se staví mezi Lausanne a Renens. Celkem 4,5 kilometru dlouhý úsek spojí stanici Lausanne-Flon se stanicí Renens na západě, poté ve druhé fázi povede do Villars-Sainte-Croix. Cesta mezi Lausanne a Renens uběhne za 14 minut. První etapa má být hotová v roce 2026, detailně je stavba popsána na stránkách Tramway Lausannois.

Lausanne bude šestým městem ve Švýcarsku, kde budou jezdit tramvaje Tramlink. Současně prvním, kde budou jezdit na standardním rozchodu 1435 mm. Osmidveřová tramvaj bude 45 metrů dlouhá a přepraví až 316 cestujících. Tramvaj bude nízkopodlažní a klimatizovaná. Zakázka včetně servisu má hodnotu zhruba 50 milionů franků. Stadler byl oznámen jako vítěz soutěže již loni v prosinci, teprve nyní došlo k podpisu smlouvy.

Tramvaje přestaly v Lausanne jezdit v roce 1964, o návratu jejich provozu rozhodlo město v roce 2020.

Tagy Lausanne Stadler Rail Tramlink
47 komentářů