dkv-spojujeme

Návrat na Heathrow po deseti letech. ČSA obnovily spojení do Londýna

Airbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSAAirbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSA

České aerolinie dnes obnovily spojení s Londýnem. Po téměř přesně deseti letech dnes přistál na největším londýnském letišti Heathrow Airbus

České aerolinie dnes obnovily spojení s Londýnem. Po téměř přesně deseti letech dnes přistál na největším londýnském letišti Heathrow Airbus A319 v barvách ČSA. Firma přestala létat do Londýna v listopadu 2010.

Na první let firma nasadila A319 registrace OK-REQ, který přistál v Londýně ve 12:22 místního času. Oproti letovému řádu zvládl trasu o půl hodiny rychleji. Výrazný úbytek letecké dopravy přinesl totiž i konec pravidelnému přetížení vzdušného prostoru v Londýně, kvůli kterému musela dříve letadla často desítky minut kroužit, než mohla přistát. Průběh letu je na Flightradar24.com.

ČSA budou létat do Londýna každý den, odlet je v 11:40, zpět ve 13:25. Podle rezervačního systému dopravce počítá na většině letů se svými airbusy.

ČSA neuvedly obsazenost prvního letu. Aktuálně evidujeme silnější poptávku ve směru z Velké Británie do České republiky,“ řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. ČSA postupně začaly letenky zlevňovat, aktuálně stojí nejlevnější zpáteční letenka čtyři tisíce korun. Konkurence je ale často levnější. Do Londýna na letiště Stansted začal už tento týden létat Ryanair, od 1. července budou třikrát týdně létat British Airways na Heathrow, easyJet plánuje návrat na linku z Prahy na letiště Gatwick na konci července. ČSA jsou jediným dopravcem, který do Londýna nabízí každodenní spojení.

Návrat do Londýna je v případě ČSA jednou z nejpřekvapivějších zpráv letošního roku v tuzemském letectví. Londýn dlouhodobě patří mezi města, kam se létá z Prahy nejvíce, ale současně je tam největší konkurence dopravců. Mateřská společnost Smartwings loni spojení do Londýna na letiště Gatwick zrušila.

ČSA opustily Londýn v roce 2010 i kvůli tomu, aby získaly hotovost v podobě 400 milionů korun. Ty jim zaplatily British Airways za převzetí přistávacích práv. Jak se letos ČSA náhle dostaly k povolení opět létat na nejvytíženější evropské letiště, není jasné. Firma to nekomentovala. Jedním z důvodů může být uvolnění slotů kvůli současnému poklesu celého trhu.

Airbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSAAirbus A319 Českých aerolinií v Londýně na letišti Heathrow. Foto: ČSAAirbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com
Tagy České aerolinie ČSA letecké spojení Praha - Londýn LHR prg
59 komentářů