Nákladní železniční dopravci dostanou poprvé peníze na obnovitelné zdroje, stát rozdělí 230 milionů ročně

CZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ LokoCZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ Loko

Dopravci budou čerpat dotaci podle objemu spotřebované elektřiny v roce 2020.

Železniční nákladní dopravci získají poprvé v historii zpětně úlevu za platby za trakční elektřinu. Ministerstvo dopravy vyhlásilo nový program Rocet, na který by mělo navázat trvalé osvobození od poplatků za obnovitelné zdroje elektřiny. S ním počítá novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Výzvu k podávání žádostí o dotaci zveřejnilo ministerstvo dopravy na svých stránkách. Nové opatření má podle ministerstva přispět k přesunu nákladní dopravy ze silnice na elektrifikované tratě.

Dotacemi tak vrcholí snaha sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz, které prakticky od svého vzniku poukazuje na nerovnováhu na trhu s nákladní dopravou, kdy v ceně trakční elektřiny musí platit ještě poplatek za obnovitelné zdroje. Nákladní silniční dopravci nic takového řešit nemusejí. „Přichází bohužel v době, kdy mezitím silniční nákladní doprava výrazně posílila a ceny trakční elektřiny výrazně stouply. Každopádně je to podpora, kterou vítáme,“ řekl výkonný ředitel ŽESNAD.cz Oldřich Sládek.

Ministerstvo svůj program opírá i o studii z EGÚ Brno, která ukazuje, že podíl plateb spojených s poplatkem za obnovitelné zdroje energie na celkových nákladech na elektrický pohon na železnici je v Česku vyšší než v sousedních zemích. Dotační program již schválila Evropská komise.

Materiál počítá s rozdělením podpory po dobu pěti lety, každý rok 230 milionů korun. Výše dotace dopravcům bude spočítána podle skutečné spotřebované trakční elektřiny. Výše dotace pro rok 2021 je kalkulována na základě nákladů na obnovitelné zdroje v platbě za odebranou elektrickou energii, a to u nákladů vzniklých při provozování nákladní železniční dopravy v období od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2020. Výše na 1 MWh se stanovuje v částce 440 Kč.

Od příštího roku by měli být od poplatku za obnovitelné zdroje osvobozeni všichni dopravci, nejen nákladní. Počítá s tím novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, kam poslanci i přes nesouhlas ministerstev tuto podporu dopravcům protlačili. Pokud novela začne platit od ledna, program Rocet bude platit pouze na roky 2021 a 2020.

Tagy Ministerstvo dopravy POZE Rocet Žesnad.cz
24 komentářů