Nákladní železniční dopravci chtějí nižší poplatek za dopravní cestu, když použijí ETCS

Montáž ETCS do lokomotivy 163 společnosti ČD Cargo. Foto: ČMŽO - elektronikaMontáž ETCS do lokomotivy 163 společnosti ČD Cargo. Foto: ČMŽO - elektronika

Podle dopravců je stávající sleva 5 % za použití evropského zabezpečovače nedostatečná.

Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz chce od Správy železnic vyšší slevu z poplatku za dopravní cestu pro případ, že je vlak veden lokomotivou s evropských zabezpečovačem ETCS.

Nový požadavek přednesli zástupci ŽESNAD.cz včera na jednání bezpečnostní komise ministerstva dopravy, zopakovali ho dnes i na jednání Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. „Stávající sleva 5 % je naprosto nedostačující, nepokryje ani náklady na údržbu zařízení,“ řekl šéf Metrans Rail Martin Hořínek. Podle Hořínka bude sleva za dopravní cestu více motivovat k instalaci tohoto zařízení.

ŽESNAD.cz podle něj i přes nesouhlas zejména menších dopravců zavedení ETCS na české železnici podporuje. Dopravci naráží ale na extrémně vysoké náklady na jeho zavádění na lokomotivy. Metrans nedávno vypravil už 200. vlak, který jel plně v režimu ETCS.  Evropský zabezpečovač by měl přispět ke snižování počtu nehod na české železnici, všem by ale nezabránil.

Ministerstvo dopravy je připraveno o návrhu jednat. „Tématu se budeme věnovat a s ŽESNAD jej projednáme. Chtěli bychom přitom zohlednit plán postupného zavádění výhradního režimu ETCS na jednotlivých tratích,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Tagy ETCS poplatek za dopravní cestu Správa železnic Žesnad.cz
63 komentářů