Náhradní vlaková doprava. Vlaky ČD vypomohou při uzavírce silnice na jihu Čech

Stanice Rybník. Autor: Martin Vrut – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87316937Stanice Rybník. Autor: Martin Vrut – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87316937

Náhradní vlaková doprava není v tuzemsku běžná, příklady z minulosti se ale najdou.

Vzácnost v podobě náhradní vlakové dopravy (NVD) si budou moci zhruba měsíc „užívat“ cestující na jihu Čech. V úseku Rybník – Horní Dvořiště neprojedou kvůli opravě silnice od 12. září do 14. října autobusy, cestující tak budou směrováni do pravidelných vlaků Českých drah, kde budou uznávány autobusové jízdenky.

Autobus z Kaplice bude ukončen v železniční stanici Rybník, cestující dále použijí vlak a ve stanici Horní Dvořiště (přesněji místní část Horního Dvořiště Český Heršlák) využijí pendl mikrobusem do Horního Dvořiště. Analogicky i obráceně.

Náhradní vlaková doprava není v tuzemsku běžná, příklady z minulosti se ale najdou. Například v polovině 90. let byly autobusy nahrazeny vlaky v Praze mezi částmi Modřany a Komořany, využívaly přitom vlečku. Po povodních vlaky v Praze suplovaly zaplavené metro. Příkladem z nedávné minulosti jsou vlaky Trutnov – Radvanice (jaro 2017) nebo Hodonín – Holíč (léto 2019).

Tagy České dráhy náhradní vlaková doprava
13 komentářů