Nafta je po dvou měsících levnější než benzín, pohonné hmoty dál zdražují

Čerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan SůraČerpací stanice. Ilustrační foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Benzín v poslední době zdražuje podstatně rychleji.

Po více než dvou měsících skončí nezvyklá situace na stojanech čerpacích stanic. Ceny nafty začínají být znovu nižší než benzínu.

Ukazuje to vývoj cen u sítě čerpacích stanic Tank ONO, kde aktuálně nafta stojí 43,90 Kč a benzín 44,50. Naposledy byla nafta levnější než benzín na počátku března. Nafta je zatížena nižší spotřební daní.

„Trvá to už zhruba deset dnů, kdy se ceny nafty relativně drží, ale benzín jde nahoru,“ říká Jiří Ondra z Tank ONO. Očekává další zdražování benzínu.

Ceny nafty stouply nad benzín po ruské agresi na Ukrajině. „Výraznějším tempem zdražovala nafta, protože jde o strategickou a pro průmysl nepostradatelnou komoditu. I přes to, že loni klesla spotřební daň u nafty o korunu, je tak její průměrná cena v posledních dvou měsících o 2 až 3 koruny vyšší než u benzínu,“ řekl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell.

Potvrzuje i rychlejší zdražování benzínu. „V mezitýdenním srovnání vzrostla průměrná cena Naturalu 95 o více než 60 haléřů, cena nafty je nižší o jednotky haléřů. Cenový rozdíl mezi oběma palivy poklesl o 70 haléřů na 1,50 Kč/l,“ dodal. V celorepublikovém průměru je ještě benzín levnější.

Tagy ceny PHM ceny pohonných hmot
20 komentářů