Naděje pro další úsek D55. Soud zrušil neplatnost územního rozhodnutí na dálnici Kokory – Přerov

Vizualizace D55 v úseku Kokory - Přerov. Foto: ŘSDVizualizace D55 v úseku Kokory - Přerov. Foto: ŘSD

ŘSD věří, že obec Rokytnice stáhne žalobu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o krok blíže stavbě dalšího úseku D55, konkrétně v úseku Kokory – Přerov. Nejvyšší správní soud zrušil původní verdikt ostravského krajského soudu, který prohlásil za neplatné územní rozhodnutí pro nových šest kilometrů dálnice. Stalo se tak na základě žaloby obce Rokytnice. Vyplývá to z rozsudku, která má redakce k dispozici.

„Na základě dohody s obcí Rokytnice by měla být stažena žaloba a územní rozhodnutí tak nabude právní moci,“ napsal na twitteru šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Starosta Rokytnice Kamil Malenda uvedl, že rozhodnutí o stažení žaloby dosud nepadlo. „Poradíme se o dalším postupu s kolegy radními. Nechci předjímat,“ řekl Malenda. Již dříve podle ČTK novinářům řekl, že obec dál nebude bránit stavbě dálnice D55, výměnou ale požaduje výstavbu protihlukové stěny a rozšíření valu podél dálnice. Součástí dohodnutých kompenzací je také cyklostezka křižující dálnici a cyklostezka spojující Přerov s Olomoucí, která má podle odhadu stát 230 milionů korun.

Šest kilometrů dlouhý úsek dálnice má podle informačního letáku stát 1,67 miliardy korun. Má se napojit na budoucí poslední chybějící úsek D1 u Přerova. Aktuálně ŘSD plánuje zahájení stavby v roce 2023.

Dříve se má začít stavět úsek z Olomouce. ŘSD soutěží přípravné práce, i v této trase ale bojuje o povolení u soudu.

Trasa D55 v úseku Olomouc - Kokory. Foto: ŔSD

Trasa D55 v úseku Olomouc – Kokory. Foto: ŔSD

Tagy D55 D55 Kokory- Přerov Nejvyšší správní soud Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
27 komentářů