Na Slovensku začíná pětimiliardová elektrizace trati do Humenného

Železniční stanice v Humenném. Foto: Vojtěch Dočkal / Wikimedia CommonsŽelezniční stanice v Humenném. Foto: Vojtěch Dočkal / Wikimedia Commons

Elektrizace se týká 33,5 kilometru trati, částečně dojde ke zvýšení rychlosti na 120 km/h.

Železnice Slovenskej Republiky (ŽSR) mohou začít s elektrizací a modernizací železniční trati z Bánovců nad Ondavou do Humenného. Proměna 33,5 kilometru dlouhého úseku vyjde na 214 milionů eur (zhruba 5 miliard korun).

Zakázku získala společnost Eltra patřící do české skupiny EP Industries Daniela Křetínského. Odhadované náklady byly výrazně nižší: 170 milionů eur.

ŽSR včera podepsaly smlouvu se zhotovitelem. Slovensko si od elektrizace slibuje nasazení elektrických jednotek a vlaků v celé trase téměř 100 kilometrů dlouhé trati z Košic do Humenného. Zakázku bude Slovensko financovat z Plánu obnovy a odolnosti (RRF) financovaného Evropskou unií.

„Investice zahrnuje modernizaci, elektrizaci i nové zabezpečovací zařízení,“ řekl ministr dopravy Andrej Doležal. „Projekt přinese výrazné zlepšení dopravní obslužnosti velkého části východního Slovenska. Díky této akci budou mezi jezdit spoje Humenné – Košice každou hodinu,“ řekl generální ředitel ŽSR Miloslav Havrila. Součástí je úprava trati z maximální traťové rychlosti 100 km/h na 120 km/h. Trať bude elektrizována na stejnosměrnou napájecí soustavu 3 kV s přípravou na střídavý proud.

Tagy Bánovce nad Ondavou - Humenné elektrizace tratí Eltra Železnice Slovenskej republiky ŽSR
98 komentářů