Na Slovensku hrozí zrušení až třetiny železničních spojů, stát seškrtal peníze

Lokomotiva 362 vyjíždí z tunelu Diel. Foto: ZSSKLokomotiva 362 vyjíždí z tunelu Diel. Foto: ZSSK

ZSSK stále neví, kolik letos dostanou od státu. První škrty nastanou už příští víkend.

Slovenské ministerstvo dopravy a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) řeší možné velké škrty v jízdním řádu. Důvodem je zkrácení dotace od slovenského ministerstva financí.

Rozsah letošního grafikonu byl nastaven na 354 milionů eur. Ministerstvo financí nám ale řeklo, že poskytne jen 330 milionů eur a zbytek máme ušetřit,“ řekl ministr dopravy Andrej Doležal ve svém pořadu na facebooku. Dopravce upozornil, že jen dražší nafta a trakční elektřina znamená navýšení nákladů o 17 milionů eur.

První škrty jsou již jisté: od změny jízdního řádu 12. června dojde ke zrušení osmi spojů. Skončí například o víkendu některé regionální rychlíky na trasách Bratislava – Žilina nebo Košice – Zvolen. Kompletní seznam přinesla Pravda.

Podle Doležala hrozí, že by se musela zrušit v případě dodržení požadavku ministerstva financí třetina spojů. „Celý svět přitom jde opačným směrem a investuje do železnice. Máme plná ústa řečmi o snižování emisí a přitom hrozí škrtání,“ řekl Doležal. Jaké spoje jsou v ohrožení ještě není jasné. Škrty by znamenaly i propuštění až 500 lidí.

Ministerstvo financí uvedlo, že ZSSK má najít vnitřní úspory a šetřit.

Tagy slovensko Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
214 komentářů