Na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem začínají velká omezení, dvouletá uzavírka nemá dosud povolení

Letecký snímek křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ValbekLetecký snímek křižovatky Rádelský mlýn. Foto: Valbek

Řidiče na silnici I/35 v Libereckém kraji čekají od zítřka první velká dopravní omezení. Začíná přestavba křižovatky Rádelský Mlýn, další

Řidiče na silnici I/35 v Libereckém kraji čekají od zítřka první velká dopravní omezení. Začíná přestavba křižovatky Rádelský Mlýn, další etapa začne na mostě přes Jizeru v Turnově. Pro řidiče bude velkou komplikací především úprava křížení silnic I/35 a I/65, kvůli které na dva roky přijdou o přímé spojení na Turnov, Mladou Boleslav či Prahu obyvatelé Jablonce nad Nisou a okolí.

Křižovatku Rádelský Mlýn čeká zatím jen menší omezení, hlavní uzavírka začne na konci měsíce. Omezený bude úsek mezi Jeřmanicemi a Hodkovicemi nad Mohelkou. Doprava pro každý směr povede v jednom jízdním pruhu. Velké omezení na více než dva roky dosud neschválil krajský úřad.

Přestavba křižovatky má přinést bezpečnější průjezd, denně na této trase projede 33 tisíc aut. Zpráva o uzavření větve na Jablonec nad Nisou vyvolala velké emoce: krajští politici ji kritizují, projektant i ŘSD tvrdí, že rychleji úsek přestavět nelze, protože oprava bude probíhat za plného provozu.

„Žádost s termínem od 30. března 2020 do 2. července roku 2022 je momentálně posuzována ve správním řízení. Předpokládáme, že rozhodnutí vydáme v prvním březnovém týdnu letošního roku. V současné době podrobně posuzujeme termín úplné uzavírky. Všechny řidiče mohu ubezpečit, že ji povolíme jen na nezbytně nutnou dobu,“ řekl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje. Kraj na toto téma svolal na středu tiskovou konferenci.

Řidiče mezi Libercem či Jabloncem nad Nisou a Prahou přitom čekají ještě další omezení na D10, například oprava mostu ve Svijanech či ve Staré Boleslavi (těm se budeme věnovat v příštím týdnu detailněji).

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic současně začalo už v neděli na silnici I/35 s další etapou opravy mostu přes Jizeru na průtahu městem. Částečná uzavírka potrvá do konce letních prázdnin; doprava povede obousměrně vedena po již opravené polovině mostu.

Liberecký krajský úřad tvrdí, že původní termín uzavírky požadovaný zhotovitelem zkrátil z konce září na konec srpna. „Po posouzení navrženého harmonogramu stavebních prací a přihlédnutím ke zkušenostem z rekonstrukce druhé poloviny mostu z loňského roku, jsme se rozhodli dopravní omezení povolit pouze do 27. srpna tak, aby o posledním prázdninovém víkendu byla doprava vedena bez jakýchkoliv omezení,“ řekl Čáp.

Po mostě projede denně v obou směrech 21,5 tisíce vozidel, nesmí na něj kvůli špatnému stavu automobily s hmotností nad 19 tun. Oproti loňskému roku stavební práce neomezí pohyb pěších: chodník, který je vedený po jedné straně mostu, bude během stavby plně přístupný.

Řidiče na silnici I/35 čekají letos i další omezení: u Ktové by mělo dojít k odstranění úrovňového přejezdu přes železniční trať, ve Vysokém Mýtě začne velké omezení kvůli opravě mostu.

Tagy I/35 I/65 Liberecký kraj Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic
6 komentářů