Na pražské letiště začnou jezdit větší autobusy, DPP začal hledat jejich pronájem

DPP loni testoval na lince na letiště velkokapacitní autobusy. Mercedes-Benz CapaCity L měří téměř 21 metrů. Foto: DPPDPP loni testoval na lince na letiště velkokapacitní autobusy. Mercedes-Benz CapaCity L měří téměř 21 metrů. Foto: DPP

(Aktualizováno 14:09) Dopravní podnik hl. města Prahy  (DPP) začal řešit problém s nedostatečnou kapacitou autobusů, které jezdí mezi zastávkami Nádraží

(Aktualizováno 14:09) Dopravní podnik hl. města Prahy  (DPP) začal řešit problém s nedostatečnou kapacitou autobusů, které jezdí mezi zastávkami Nádraží Veleslavín a Letiště. Vypsal veřejnou soutěž na pronájem 18 velkokapacitních kloubových autobusů.

Vyplývá to z informací, které DPP zveřejnil ve věstníku veřejných zakázek. Podle údajů na profilu zadavatele mají být autobusy plně nízkopodlažní. Ve výběru bude jediným kritériem cena za ujetý kilometr. Autobus musí být nejméně devatenáct metrů dlouhý, v prostoru pro stojící cestující nesmí být žádný schod. Autobus musí být vybaven zařízením pro snižování nástupní hrany v zastávkách (kneelingem). 

DPP požaduje dodávku 18 velkokapacitních autobusů s celovozovou kompresorovou klimatizací (17 primárních a alespoň 1 záložní), vybavených odbavovacím a informačním systémem. „Autobusy budou pořízeny formou nájmu trvajícího 10 let, dodavatel bude po dobu smlouvy zajišťovat rovněž veškerý nezbytný servis autobusů,“ uvedl DPP ve věstníku.

Ve voze má být nejméně 40 sedaček,  z toho minimálně 6 sedadel vyhrazených pro osoby se sníženou schopností pohybu nebo orientace. Zadávací dokumentace neřeší počet stojících cestujících. 

Uzávěrka nabídek je 20. prosince, DPP předpokládá, že za deset let zaplatí za autobusy 380 milionů korun. Vítězi garantuje, že každý rok najedou všechny autobusy nejméně 1,5 milionu kilometrů. Autobusy mají začít jezdit do 12 měsíců po uzavření smlouvy, reálně se tak na spojích objeví spíše až v roce 2020. 

Nasazení větších autobusů dlouhodobě požaduje hlavně Letiště Praha. Pražští radní letos zkrátili interval spojů na letiště, s rostoucím počtem cestujících a chybějícím kolejovým napojení ale stále autobusy často nezvládají

Osmnáct autobusů by mělo pokrýt kompletně turnusovou potřebu linky 119. DPP už v minulých měsících velkokapacitní autobusy na trase úspěšně  testoval.

Tagy autobusy na letiště Dopravní podnik hl. města Prahy linka 119 velkokapacitní autobusy
54 komentářů