Na jihu Čech začne stavba dalšího obchvatu na novohradské silnici do Rakouska

Nový obchvat Strážkovic na silnici II/156. Autor: Hana BrožkováNový obchvat Strážkovic na silnici II/156. Autor: Hana Brožková

Zakázku na 2,1 kilometru nové silnice, která uleví Žáru, získala společnost Eurovia s cenou 192 milionů korun.

Jihočeši se vbrzku dočkají dalšího obchvatu na vytížené silnici II/156, která míří z Českých Budějovic na Nové Hrady a dále na rakouská města Weitra a Zwettl. Na přelomu ledna a února má začít stavba obchvatu obce Žár; potrvá necelé dva roky. Koncem roku 2021 se na stejné silnici o něco severněji otevřel nový obchvat Strážkovic, kraj chystá i obchvat Trhových Svinů.

Zakázku na obchvat Žáru získala společnost Eurovia s cenou 192 milionů korun bez DPH. Vyplývá to z uzavřené smlouvy, která byla zveřejněna v registru. V tendru bylo celkem sedm zájemců. Předpokládaná cena činila 251 milionů korun bez DPH. Stavba má už od dubna stavební povolení.

Předmětem zakázky je novostavba přeložky silnice II/156 o celkové délce 2,1 kilometru. Nová silnice se
odpojí od stávající zhruba 700 metrů před Žárem, namíří na východ a překlene Žárský potok 126 metrů dlouhým mostem. Překříží silnici III/15432 mezi Žárem a Olešnicí a na hrázi Žárského rybníka se napojí na stávající silnici II/156.

Obchvat obce Žár na II/156. Pramen: Jihočeský kraj

Obchvat obce Žár na II/156. Pramen: Jihočeský kraj

Kromě vyvedení tranzitu z obce přinese nový obchvat i zánik rizikových míst na trase. Dokumentace ke stavbě hovoří především o dvou zásadních dopravních závadách: nenormových směrových obloucích a zúženém profilu silnice na hrázi Žárského rybníka. „Tento stav je dlouhodobě nevyhovující, neboť komunikace plní důležitou funkci vnitrostátního napojení a dopravního obsloužení Českobudějovicka v ose České Budějovice – Trhové Sviny – Nové Hrady,“ stojí v materiálech kraje.

Tagy Jihočeský kraj obchvat Žáru silnice II/156
13 komentářů