Na britské železnici začala třídenní stávka, komplikace byly i ve Francii

Nová jednotka Hitachi Azuma na nádraží Kings Cross v Londýně. Foto: LNERNová jednotka Hitachi Azuma na nádraží Kings Cross v Londýně. Foto: LNER

Důvodem stávky jsou spory o navýšení mezd.

 Ve Velké Británii začala  v sobotu večer stávka zaměstnanců železnice, která potrvá do úterního rána. Za růst mezd v Británii stávkují také pohraničníci, kteří kontrolují pasy na britských letištích, či zaměstnanci pošty, píše server BBC News. Ve Francii v sobotu pokračovala stávka železničářů, kvůli které nevyjelo zhruba 40 procent vlaků.

Stávku na britské železnici svolal odborový svaz RMT a zapojili se do ní zaměstnanci společnosti Network Rail, která spravuje železniční tratě a infrastrukturu. Protest je naplánován od sobotních 19:00 do 7:00 úterý 27. prosince. Stávka narušila provoz vlaků už před svým začátkem.

Podle serveru BBC News se kvůli stávce zvýšil provoz na některých silničních tazích. Podle britského automobilového sdružení AA však komplikace nebyly tak vážné, jak se očekávalo.

Dnes v Británii stávkovali také zaměstnanci poštovní společnosti Royal Mail a v protestu za zvýšení platů pokračovali i pohraničníci, kteří kontrolují pasy na britských letištích. Ty však v práci nahrazují například příslušníci armády, takže dopad jejich stávky na provoz letišť není rozsáhlý. Dva příslušníci pohraniční policie stanici Sky řekli, že vojáci nekontrolují cestující dostatečně důkladně, aby se netvořily fronty. Podle zdrojů stanice navíc vojáci nemohou podezřelé cestující zastavit a zadržet.

Ve Francii zrušeno 40 % vlaků

Ve Francii v sobotu pokračovala stávka části průvodčích železniční společnosti SNCF. Kvůli stávce bylo dnes zrušeno na 40 procent vlaků, uvedla stanice TF1. Protest bude pokračovat i v neděli. Odborové svazy ale zrušily stávkovou pohotovost vyhlášenou na 1. ledna, protože v pátek s vedením SNCF nalezly schodu nad spornými body.

Stávky jsou v posledních týdnech v Británii velmi časté. Média dokonce zveřejňují různé kalendáře, aby lidé věděli, kdy a kde se bude stávkovat. Zaměstnanci veřejného sektoru vyvíjejí tlak na konzervativní vládu premiéra Rishiho Sunaka, která odmítá jejich požadavky na výrazné zvýšení platů. Inflace v Británii v listopadu dosáhla 10,7 procenta, což způsobily ceny potravin a energií, které rostou v důsledku pandemie covidu-19 a ruské invaze na Ukrajinu.

Tagy Network Rail stávka Velká Británie
20 komentářů