Na 30 strojvedoucích 28 tisíc přihlášek. Saúdská Arábie otevírá řízení vlaků ženám

Renfe poprvé v historii přijímá jako strojvedoucí v Saúdské Arábii ženy. Foto: RenfeRenfe poprvé v historii přijímá jako strojvedoucí v Saúdské Arábii ženy. Foto: Renfe

Dopravce přijme jen třicet adeptek, čeká je roční školení.

Nečekaný ohlas měl inzerát španělské železniční společnosti Renfe na výběr nových strojvedoucích pro rychlovlaky v Saúdské Arábii. Zájem projevilo přes 28 tisíc žen. Ještě do roku 2018 nemohly ženy v této zemi řídit ani osobní auta. Renfe jich přijme jen třicet.

O zájmu žen o tuto profesi informovalo Renfe v tiskové zprávě. Polovina z kandidátek prošla první fází, která se prováděla online. „Je to poprvé v historii země, kdy budou mít ženy přístup k této profesi,“ uvedl dopravce.

V testu se posuzovaly studijní výsledky a úroveň angličtiny. Vybrané kandidátky pak čeká roční školení a výcvik v podobě teoretické a praktické výuky. Po úspěšném zvládnutí kurzu budou řídit rychlovlaky mezi Mekkou a Medinou.

Rychlovlaky v Saúdské Arábii jezdí od roku 2018. Úsek dlouhý 450 kilometrů spojuje dvě poutní místa, Mekku a Medinu, přes město Džidda na pobřeží Rudého moře. Muslimským poutníkům má usnadnit návštěvu dvou ze tří nejposvátnějších islámských míst.

Stavba železnice nazvané Haramain (tak se označují obě posvátná města) začala v roce 2009, dohromady vyšla v přepočtu na zhruba 171 miliard korun a nabrala šestileté zpoždění. První část stavěly hlavně čínské firmy, druhou saúdsko-španělské konsorcium. I proto nakonec budou jezdit na trati španělské rychlovlaky Talgo a provozovatelem je španělské Renfe.

Dosud dopravce zaměstnává 80 strojvedoucích mužů. Otevření této profese ženám je výsledkem reforem, které prosazuje korunní princ Muhammad bin Salmán. Počet zaměstnaných žen se za posledních pět let zdvojnásobil, tvoří už třetinu všech zaměstnanců.

Tagy Saúdská Arábie strojvedoucí VRT vysokorychlostní železnice
26 komentářů