Mýtné na dálnicích už klesá, propad přišel ve druhé polovině března

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Dopravci zaplatili v březnu za použití zpoplatněných dálnic a silnic I. třídy 998 milionů korun. To sice stále představuje meziroční

Dopravci zaplatili v březnu za použití zpoplatněných dálnic a silnic I. třídy 998 milionů korun. To sice stále představuje meziroční nárůst (o 3,61 procenta), ten je ale dán pouze tím, že se zpoplatněná síť v lednu rozrostla o 900 kilometrů silnic I. třídy. Na původní zpoplatněné síti, která zahrnovala téměř výhradně dálnice, byl zaznamenán pokles. Mýto se dnes vybírá na 2409 kilometrech dálnic a silnic I. třídy.

„Březnové výběry mýtného potvrzují útlum zejména autobusové dopravy. Zatímco v prvních dvou březnových týdnech se blížil výběr hranici 250 milionů korun za týden, druhé dva březnové týdny byly nejslabší v letošním roce a výběr mýtného se v nich snížil pod hranici 200 milionů korun týdně,“ uvedla v tiskové zprávě společnost CzechToll, která mýto pro stát vybírá.

Do výběru mýtného se ve druhé polovině března promítla omezení související s virovou nákazou. Výrazný útlum zaznamenala kvůli uzavření hranic a omezení pohybu obyvatel autobusová doprava, nákladním dopravcům zase způsobuje vrásky pokles výroby u řady firem.

„Útlum těžké nákladní dopravy přineslo uzavření některých podniků zejména v sektoru automobilového průmyslu,“ doplnil CzechToll. Rozdíl ve vybraném mýtném mezi druhým a čtvrtým březnovým týdnem přesáhl 26 procent. CzechToll zároveň doporučuje dopravcům, aby omezili osobní návštěvy na obchodních místech a využívali internetovou komunikaci a způsoby placení na dálku.

Březnová čísla dělají výraznou čáru přes rozpočet Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Podle původních předpokladů státu se měly letos výnosy z mýta navýšit o 1,5 miliardy korun na přibližně 12,5 miliardy korun. Naplnění těchto předpokladů se kvůli viru a související ekonomické krizi nyní vzdaluje.

Tagy březen czechtoll mýto
2 komentáře