Moravskoslezský kraj shání jízdní kola na vodík. Jedno za 200 tisíc korun

Kolo na vodík od společnosti Pragma. Foto: Pragma IndustriesKolo na vodík od společnosti Pragma. Foto: Pragma Industries

Dvě kola čeká testování v městském i horském provozu.

Moravskoslezský kraj se rozhodl propagovat vodík i netradičním způsobem. Kraj vypsal veřejnou zakázku na nákup dvou jízdních kol na vodík. Budou sloužit k testování v provozu i propagaci tohoto způsobu pohonu.

Zakázku zveřejnil kraj v polovině prosince na profilu zadavatele, odhadovaná cena je 400 tisíc korun, tedy 200 tisíc korun za jedno kolo. Vodíková kola budou svěřena do užívání krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism, která kola odzkouší v horském i městském terénu.

Mluvčí kraje Miroslava Chlebounová uvedla, že kromě testování mají sloužit k propagaci vodíku jako pohonu v dopravě. „V letošním roce byl také založen Vodíkový klastr, jehož cílem je v horizontu 10 let v regionu vytvořit fungující ekonomický systém výrobně-distribučního řetězce, ve kterém vodík nebude chápán jen jako palivo nebo prostředek, ale jako obchodní komodita,“ uvedla. „Pořízení dvou vodíkových kol je dalším krokem v testování vodíkových dopravních prostředků. Od rozvoje a zavádění čistých vodíkových technologií do života si Moravskoslezský kraj slibuje menší zátěž životního prostředí a také vznik nového průmyslového odvětví. Připravuje se tak i na ‚dobu bezuhelnou‘,“ dodala.

Podobný nákup, ale v podstatně větším počtu kusů, provedl Košický kraj. Objednal si jich dvacet, každé za více než osm tisíc eur. V provozu ale nejsou, ve městě není vodíková plnička.

Tagy jízdní kolo na vodík Moravskoslezský kraj
66 komentářů