Mladoboleslavská MHD přejde na bioplynový provoz ze zbytků jídel

Autobus MHD v Mladé Boleslavi. Foto: DP Mladá BoleslavAutobus MHD v Mladé Boleslavi. Foto: DP Mladá Boleslav

Zkušební provoz potrvá rok.

Provoz městské hromadné dopravy v Mladé Boleslavi má postupně přejít na bioplyn, který bude vyrobený ze zbytků jídel, potravin a dalšího rozložitelného odpadu. Společnost Compag Mladá Boleslav již v průmyslové zóně Plazy otevřela nový areál na zpracování odpadu, která umožní využití plynu i v dopravě. Bioplyn tak nahradí nejen naftu, ale i potřebu zemního plynu.

O projektu informovala Mladá Boleslav v tiskové zprávě. „Tato bioplynová stanice ročně zpracuje 25 000 tun biologicky rozložitelných odpadů. Vznikne tak přibližně 2 500 000 m3 bioplynu za rok. Část bioplynu bude využita v kogenerační jednotce, která zásobuje technologii elektrickou a tepelnou energií. Jinak řečeno, provoz stanice zajistíme také z bioplynu,“ řekl Radek Lizec, jednatel společnosti Compag Mladá Boleslav. Kromě MHD mají jezdit na bioplyn i auta pro svoz odpadu.

Podle jednatele Dopravního podniku Mladá Boleslav Marka Džuvarovského díky tomu nehrozí ve městě krizový scénář omezení MHD jako v jiných městech. Bioplynová stanice bude součástí provozu, který má za cíl do budoucna komplexně řešit využití všech složek komunálních odpadů včetně směsného komunálního odpadu z domácností i firem v celém regionu Mladoboleslavska včetně produkovaného odpadu z automobilky Škoda Auto.

Náklady na celou stabu dosáhly 415 milionů korun, z toho téměř polovinu zaplatila dotace. Během několika týdnů bude spuštěn roční zkušební provoz. Ostrý provoz je pak naplánován na listopad 2023.

Tagy bioplyn Dopravní podnik Mladá Boleslav
24 komentářů