Místenky jen k oknu. Deutsche Bahn omezila kapacitu rychlovlaků na 60 %

Vysokorychlostní jednotka ICE. Foto: Deutsche BahnVysokorychlostní jednotka ICE. Foto: Deutsche Bahn

Německý dopravce chce novým opatřením ukázat, že cestování vlakem je i v tuto dobu bezpečné.

Deutsche Bahn od dnešního dne omezila kapacitu ve svých vlacích o čtyřicet procent. Nově začal německý dopravce prodávat místenky pouze k oknu, v případě kupé či sezení u stolku pak s většími rozestupy. Dopravce tak chce omezit možné šíření koronaviru.

V tiskové zprávě dopravce uvedl, že opatřením sníží kapacitu vlaku na 60 %. Nechystá ale žádné omezování spojů. „Přizpůsobili jsme náš rezervační systém aktuální situaci. Cestování vlakem je i v v této době bezpečné,“ uvedl člen představenstva DB Berthold Huber.

Pokud jde o dvě sedačky vedle sebe, nabízí dopravce k prodeji jen místa u okna, místo do uličky je volné. V případě sezení u stolu, kdy jsou dvě sedačky proti směru jízdy, jsou v prodeji místenky vždy v jedné řadě u okna a v druhé do uličky, aby byla mezi cestujícími co největší vzdálenost.

V kupé pro šest lidí jsou k dispozici jen dvě sedačky. Ve vlaku současně vzniknou speciální sekce pro ty, kteří si přejí cestovat společně, zejména rodiny s dětmi.

Infografika k novému opatření o omezení kapacity vlaků DB. Foto: Deutsche Bahn

Infografika k novému opatření o omezení kapacity vlaků DB. Foto: Deutsche Bahn

Opatření DB ale může být i k ničemu: povinnost rezervace u Deutsche Bahn neexistuje a může se tak stát, že si na v systému blokované místo někdo sedne. DB ale slibuje, že zaměstnanci budou věnovat větší pozornost rovnoměrnému rozložení cestujících. Dálkové vlaky jsou v Německu aktuálně obsazeny jen maximálně ze čtvrtiny.

Tagy DB Deutsche Bahn
30 komentářů