Mínus 5 miliard korun. První aerolinka oznámila očekávané ztráty z uzemnění MAXů

Boeing 737 MAX 8 v barvách TUI. Foto: TUIBoeing 737 MAX 8 v barvách TUI. Foto: TUI

Německý skupina TUI je první společností, která oznámila přesnější odhady ztrát z uzemnění nových letadel Boeing 737 MAX. Jeden z

Německý skupina TUI je první společností, která oznámila přesnější odhady ztrát z uzemnění nových letadel Boeing 737 MAX.

Jeden z největších hráčů v cestovním ruchu TUI AG oznámil ve zprávě pro investory, že očekává kvůli uzemnění letadel ve flotile své letecké divize TUI Airways ztrátu nejméně 200 milionů eur (5,16 miliardy Kč).

TUI má ve flotile svých leteckých společností celkem 15 letadel 737 MAX 8, skupina je tak jejich největším provozovatelem v Evropě. Firma v prohlášení uvedla, že odhad dvousetmilionové ztráty se týká situace, kdy dojde nejpozději do poloviny července k obnovení letů. „Jde o náklady, které souvisejí zejména s náklady na pronájem náhradních letadel, vyšší spotřeby paliva i očekávané dopady na prodeje zájezdů,“ uvedlo představenstvo ve své zprávě.

Firmě se podle ní podařilo zajistit na hlavní sezónu náhradní letadla. K patnácti MAXům má do konce května přibýt ještě devět dalších.

Většina provozovatelů MAXů zatím uvedla, že očekává náhradu škod od Boeingu. Výrobce letadel tento týden představil změny v řídícím softwaru MCAS, které by měly zabránit jeho chybné aktivaci.

Tagy Top TUI uzemnění letadel 737 MAX
9 komentářů