Minoritní akcionář v jindřichohradeckých úzkokolejkách neuspěl se žalobou na Borise Čajánka

JHMD, přípojný vůz Balm/ú. Poslední dny provozu před pauzou na neurčito. Autor: Dalibor PalkoJHMD, přípojný vůz Balm/ú. Poslední dny provozu před pauzou na neurčito. Autor: Dalibor Palko

Podle dnešního rozhodnutí soudce Vladimíra Foldyny žaloba zakládala svůj nárok na smlouvě, která nebyla platná.

Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem dnes zamítla žalobu společnosti Neoladro Jana Kysely proti šéfovi Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) a největšímu akcionářovi firmy Borisi Čajánkovi.

Kyselova firma se žalobou domáhala Čajánkových akcií (podíl v JHMD necelých 56 %), a to na základě rámcové smlouvy z konce loňského roku. Čajánek měl podle žalobce do konce letošního ledna akcie převést. Kysela, který ve stejném období koupil podíly v JHMD od firmy Railway Capital (majitel Jan Šatava), Igora Hořeního a Jana Hrušky (celkem 20,92 % akcií), by tak firmu provozující úzkokolejku ovládl.

Podle dnešního rozhodnutí soudce Vladimíra Foldyny ale žaloba zakládala svůj nárok na smlouvě, která nebyla platná. „Dva účastníci rámcové smlouvy ji nepodepsali, a nedošlo tak k jejímu uzavření a právní účinnosti. Tím pádem nemohly vzniknout ani nároky žalující firmy,“ řekl Foldyna. Neoladro se může proti rozhodnutí soudu odvolat.

Jindřichohradecké místní dráhy jsou aktuálně v insolvenčním řízení a u Krajského soudu v Českých Budějovicích usilují o schválení reorganizace. Vlakový provoz byl v neděli 2. října ukončen, od pondělí 3. října zajišťují dopravu náhradní autobusy.

Tagy insolvence JHMD JHMD
30 komentářů