Ministerstvo vydalo stavební povolení k obchvatu Hořoviček na D6 a vyvlastnilo kus pole

Nová dálnice D6 u Lubence. Foto: ŘSDNová dálnice D6 u Lubence. Foto: ŘSD

Ještě o něco dříve má v příštích týdnech na D6 začít sousední stavba u Hořesedel o délce 9,2 kilometru.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po téměř roce od podání žádosti získalo stavební povolení pro 5,2 kilometru dlouhý úsek dálnice D6 kolem Hořoviček. Vydalo jej ministerstvo dopravy a zatím je nepravomocné, do 15 dnů lze proti němu podat rozklad.

„Zahájení stavby plánujeme v průběhu prvního čtvrtletí,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Soutěž o zakázku vyhrálo sdružení firem Berger Bohemia, Eurovia CS a Stavby mostů (dříve SMP CZ). Jejich nabídka je 1,5 miliardy korun, což je o 456 milionů korun méně než odhadovaná cena.

Ministerstvo zároveň podle liniového zákona rozhodlo o odejmutí vlastnického práva ke kusu pole. Konkrétně podle liniového zákona vyvlastnilo majitelku 3/4podílu na pozemku o rozloze 65 metrů čtverečních. Proti tomu není odvolání, ve vyvlastňovacím procesu se bude nyní rozhodovat už jen o ceně. Znalecký posudek dodaný ŘSD hovoří o 1 316 korunách. ŘSD pozemek potřebuje pro přeložku silnice I/27, která bude sloužit jako přivaděč k nové dálnici.

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

„Cílem obchvatu je odvést veškerou tranzitní dopravu z centra Hořoviček, které je v současné době neúnosně zatíženo automobilovým provozem. To působí značně negativně na život v obci,“ uvádí ŘSD. Přeložka povede severně od Hořoviček v nové stopě, v části stavby ale půjde o přeměnu nynější silnice I/6 na dálnici. Součástí stavby je jedna mimoúrovňová křižovatka (MÚK Jesenice). Ta zajistí dálniční napojení silnice I/27, která vede na jih na Plzeň a na sever na Žatec.

Ještě o něco dříve má v příštích týdnech na D6 začít sousední stavba u Hořesedel o délce 9,2 kilometru. Stavět ji bude stejné sdružení firem. Na opačném konci obchvatu Hořoviček (směrem na Karlovy Vary) se chystá dvanáctikilometrový úsek Petrohrad – Lubenec, soutěž na zhotovitele má být vypsána v tomto čtvrtletí.

Tagy D6 Hořovičky obchvat Ministerstvo dopravy ŘSD
14 komentářů