Ministerstvo chystá průzkum mezi strojvedoucími, jejich chyb v červnu výrazně přibylo

Vodíková jednotka Alstom Coradia iLint, stanoviště strojvedoucího. Pramen: AlstomVodíková jednotka Alstom Coradia iLint, stanoviště strojvedoucího. Pramen: Alstom

Počet projetých návěstí zakazující jízdu za první pololetí stoupl o třetinu.

Tragická nehoda minulý týden v Bohumíně, při které zahynul strojvedoucí, přinutila ministerstvo dopravy začít více řešit, jak podobným událostem předcházet.

Stát chystá nový průzkum mezi strojvedoucími, ve kterých chce zjistit, jak by se jejich práce mohla zlepšit. Vyplývá to z dopisu, který rozesílá přes dopravce strojvedoucím ministr dopravy Martin Kupka.

„Máme před sebou další náročné léto a vy sami dobře víte, jak těžké je udržet během každé jednotlivé jízdy rozpálenou krajinou maximální pozornost a bezpečně dojet do cílové stanice. Uvítal bych, kdybyste nám pomohli zjistit, co vám v tom nejvíc brání, jaká jsou největší rizika a největší problémy ve vaší práci,“ napsal Kupka strojvedoucím. Dotazník má být distribuován během příštích týdnů, má jít o slovy ministra poměrně podrobný průzkum, který má pokrýt ve velké šíři názory a zkušenosti strojvedoucích.

„Cílem je získání podkladu pro zlepšení práce strojvůdců a navázání na již realizované dílčí průzkumy. Formu a obsah šetření nyní konzultujeme,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Počet projetých návěstí letos proti loňskému roku výrazně roste. Za první pololetí z loňských 81 na 107, jen v červenci z 15 na 25. Ukazují to data Drážní inspekce. Ministerstvo dopravy začalo už za minulé vlády mluvit o snaze eliminovat více chyby strojvedoucí. Viditelným projektem na toto téma je jen monitoring licence strojvedoucího. Zlepšení ale podle statistik nepřinesl.

Tagy drážní inspekce Ministerstvo dopravy Monitoring licence strojvedoucího projetí návěstidla
297 komentářů