MHD v Hradci Králové přechází na prázdninový provoz, chybí řidiči

Elektrobus na hlavním terminálu v Hradci Králové. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraElektrobus na hlavním terminálu v Hradci Králové. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Prázdninový provoz znamená snížení výkonů zhruba o desetinu.

Další městský dopravní podnik musí omezit svůj provoz kvůli chybějícím řidičům. Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) od středy 1.6. přechází na prázdninový jízdní řád.

„Pro zajištění dopravy dětí do škol zůstanou ve dnech školního vyučování v provozu všechny školní a některé výpomocné spoje, zároveň také zůstávají v provozu linky č. 6, 20, 26 a spoj linky č. 11 v 7:15 z Bělče,“ uvedl DPMHK na svých stránkách.

K omezení provozu dochází z důvodu akutního nedostatku řidičů autobusů a trolejbusů MHD. „Je zapříčiněn zejména jejich nenaplněným celkovým početním stavem a zvýšenou dlouhodobou nemocností řidičů. Tomuto kroku jsme se snažili všemi prostředky předejít, kdy řada našich řidičů MHD jezdí přesčasové směny a pomáhají nám brigádníci i kolegové z jiných profesí, kteří mají potřebná řidičská oprávnění – dílenští specialisté či technickohospodářští pracovníci. Bohužel výše uvedené a všeobecný nedostatek řidičů na českém pracovním trhu již neumožňují zachovat rozsah stávajícího provozu hradecké MHD,“ uvedla firma.

Podle generálního ředitele DPMHK Zdeňka Abrahama přechod na prázdninový provoz bude znamenat redukci provozu zhruba o desetinu. Dlouhodobá nemocnost je podle něj způsobena tím, že řada řidičů nyní podstupuje kvůli covidu dlouhodobě odkládané operace.

DPMHK nabízí aktuálně náborový příspěvek 50 tisíc korun. Dopravce na svých stránkách uvádí, že průměrná mzda řidiče je 33 tisíc korun. Podobný problém s nedostatkem řidičů řeší prakticky všichni dopravci.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK nedostatek řidičů
37 komentářů