Mezi Prahou a Kladnem vyroste cyklostezka za půl miliardy, částečně využije současnou trať

Regionova mezi Kladnem a Prahou. Foto:Regionova mezi Kladnem a Prahou. Foto:

Nová stezka pro pěší a cyklisty se má stavět v koordinaci s modernizací celé tratě na Kladno.

Radní Středočeského kraje dnes schválili plán na novou cyklostezku, která vyroste mezi Prahou a Kladnem. Povede částečně i ve stopě současné železniční trati, kterou čeká modernizace a na několika místech přeložení.

Odhadované náklady jsou 467 milionů korun. Radní dnes schválili projektový záměr, který má přinést bezpečnou cestu pro bezmotorovou dopravu mezi oběma městy. Nová stezka má mít název Kladenská drážní cesta. „Pomůže rozvinout rekreační potenciál území podél železniční trati a zajistí chybějící vazby v území. Současně zlepší dostupnost obcí k zastávkám na železniční trati,“ uvedl Středočeský kraj v tiskové zprávě.

Chráněná cesta pro bezmotorovou dopravu bude umístěna v blízkosti železniční trati Praha – Kladno a využije těch úseků traťového tělesa, které budou po modernizaci trati opuštěny. „Akce Kladenská drážní cesta má vyhotovenou technickou prověřovací studii z roku 2020, jejímž objednatelem bylo Statutární město Kladno. Z této studie také vychází odhad nákladů akce. Skutečné náklady však budou známy až po skončení výběrového řízení na zhotovitele. Projekt bychom rádi připravovali v úzké spolupráci s dotčenými městy a obcemi na trase a také Správou železnic,“ řekl radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký (STAN).

Stavba má proběhnout v 2024–2026 a bude úzce navázána na modernizaci železniční trati Praha – Kladno. Stezka by měla měřit celkem 30 kilometrů. Samotná stavba modernizované železnice, která již získala územní rozhodnutí, je popsána zde.

Tagy Kladenská drážní stezka Kladno Středočeský kraj trať Praha - Kladno
84 komentářů