Metro od Škody začalo poprvé vozit cestující ve Varšavě

Nové vlaky metra od Škody pro Varšavu, zahájení provozu s cestujícími (28. říjen 2022). Pramen: Metro Warszawskie/Škoda GroupNové vlaky metra od Škody pro Varšavu, zahájení provozu s cestujícími (28. říjen 2022). Pramen: Metro Warszawskie/Škoda Group

Šestivozové soupravy pojmou až 1500 cestujících.

Varšavský dopravní podnik Metro Warszawskie dnes zahájil provoz nových souprav metra od Škoda Group s cestujícími. První vlak vyjel v 10:38 ze stanice Kabaty. O startu ostrého provozu informoval dopravce na svém facebookovém profilu.

Ve Varšavě jsou aktuálně čtyři soupravy. Tento týden získal dopravní podnik od polského drážního úřadu schválení typu a další nutná povolení.

První dodaná souprava vyrazila do varšavského podzemí letos v květnu, kdy započal zkušební provoz bez cestujících. Tehdy dopravní podnik předpokládal, že s cestujícími se začne jezdit do konce letních prázdnin.

Nové šestivozové soupravy pro Varšavu pojmou až 1 500 cestujících. Jejich maximální rychlost je 90 kilometrů za hodinu. Obyvatelé Varšavy v hlasování rozhodli, že soupravy ponesou pojmenování Varsovia.

Jde o největší dodávku vozidel metra v historii Varšavy. V předchozích tendrech zvítězily Alstom a Siemens. Dodávka má několik měsíců zpoždění, první vlak měl být dodán už loni na podzim.

Škodovácké vlaky zajistí provoz na nové (ve Varšavě druhé) lince metra, která slouží od roku 2015 a stále se staví. Dopravní podnik si jich v roce 2020 objednal celkem 37, na dalších osm jednotek má opci. I s opcí se hodnota zakázky blíží v přepočtu osmi miliardám korun.

Škodovácký vlak má postupně nahradit i ruské soupravy. Ty by pak mohly zamířit například do Kyjeva.

Nové vlaky metra od Škody pro Varšavu, zahájení provozu s cestujícími (28. říjen 2022). Pramen: Metro Warszawskie/Škoda GroupNové vlaky metra od Škody pro Varšavu, zahájení provozu s cestujícími (28. říjen 2022). Pramen: Metro Warszawskie/Škoda GroupNové vlaky metra od Škody pro Varšavu, zahájení provozu s cestujícími (28. říjen 2022). Pramen: Metro Warszawskie/Škoda GroupNové vlaky metra od Škody pro Varšavu, zahájení provozu s cestujícími (28. říjen 2022). Pramen: Metro Warszawskie/Škoda GroupNový vlak varšavského metra od Škody. Pramen: Metro WarszawskieNová souprava metra pro Varšavu. Pramen: Škoda Transportation
Tagy Metro Warszawskie Škoda Group
12 komentářů