Metro čekají o Velikonocích výluky, mimo provoz budou obě přestupní stanice na trase C

Výměna pražců v pražském metru. Pramen: DPPVýměna pražců v pražském metru. Pramen: DPP

Po skončení velikonoční akce bude na trase C vyměněno už 10 528 pražců, což je zhruba 54 procent z celkového počtu.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) naplánoval na letošní Velikonoce dvě výluky v metru. Na trase C proběhne další díl seriálu výměny dřevěných pražců za betonové, na trase A se bude modernizovat zabezpečovací zařízení.

Výluky proběhnou od pátečního zahájení provozu do pondělního ukončení provozu. Na trase C nepojedou vlaky mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vltavská, čímž se mimo provoz ocitnou i obě přestupní stanice (Muzeum a Florenc). Na trase A bude provoz přerušen v úseku Náměstí Míru – Strašnická. Ve vyloučených úsecích DPP zavede náhradní autobusovou dopravu XC, náhradní tramvajovou dopravu XA a linku 36.

Výměnu pražců bude DPP provádět mezi stanicemi Hlavní nádraží a Florenc. Dělníci v tomto úseku odstraní celkem 396 původních pražců, které pocházejí ještě z dob výstavby metra před zhruba 50 lety. Po skončení velikonoční akce bude na trase C vyměněno už 10 528 pražců, což je zhruba 54 procent z celkového počtu. K výměně bude zbývat 8 869 pražců. Další výměnu pražců na trase C plánuje dopravní podnik na začátek letních prázdnin a na podzim.

Modernizace zabezpečovacího zařízení proběhne o Velikonocích ve stanicích Želivského a Flora. Jde o součást investiční akce, v rámci které podnik do konce roku 2024 zrekonstruuje soustavy staničních počítačů zabezpečovacího zařízení v úseku Depo Hostivař – Dejvická. DPP do modernizace zabezpečovače na trase A investuje více než 232 milionů korun.

Dopravní opatření

Náhradní tramvajová doprava XA a 36

V denním provozu budou zavedeny linky náhradní tramvajové dopravy:
XA v trase Staré Strašnice – Strašnická – Želivského – Flora – Vinohradská vodárna – Náměstí Míru, odkud bude dále pokračovat jako linka č. 36 přes I. P. Pavlova směr Vltavská do konečné zastávky Výstaviště
36 v trase Výstaviště – Strossmayerovo náměstí – Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu) – Bílá labuť – Masarykovo nádraží – Václavské náměstí – Lazarská – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova, odkud bude dále pokračovat jako linka XA směr Náměstí Míru a Strašnická do konečné zastávky Staré Strašnice.

Náhradní tramvajová doprava XA a 36 bude ráno, dopoledne a odpoledne vypravována v jednotném intervalu 7–8 minut, ve večerních hodinách od zhruba 21:00 pak v intervalu 10 minut. DPP bude na tyto linky nasazovat buď dvouvozové soupravy, nebo tramvaje typu 14T a 15T.

Náhradní autobusová doprava XC

V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava XC v trase I. P. Pavlova – Muzeum – Hlavní nádraží – Florenc – Vltavská – Nádraží Holešovice, která bude ráno a dopoledne vypravována v souhrnném intervalu 3–4 minut, během odpoledne v intervalu 2 minuty a večer opět v souhrnném intervalu 3–4 minut. DPP na ni bude nasazovat kloubová vozidla.

Doporučení na přestupní vazby mezi linkami metra
Z důvodu uzavření obou přestupních stanic na lince C (Muzeum a Florenc) i vzhledem k dlouhé docházkové vzdálenosti (cca osm minut) mezi zastávkou náhradní autobusové dopravy XC Florenc, která je situována přímo na Wilsonově ulici (na magistrále), a nástupištěm stanice Florenc B doporučuje DPP cestujícím následující přestupní vazby mezi linkami metra.

Přestup mezi linkami C a B, směr od Letňan:
DPP doporučuje metrem na lince C dojet do stanice Vltavská, přesednout na náhradní tramvajovou dopravu č. 36 nebo běžnou tramvajovou linku 14 a na linku B metra (stanice Náměstí Republiky) přestoupit v zastávce Masarykovo nádraží.

Přestup mezi linkami C a B, směr od Hájů:
Cestujícím přijíždějícím do centra Prahy od Hájů DPP doporučuje ve stanici I. P. Pavlova přestoupit na náhradní tramvajovou linku č. 36 směr Výstaviště a na linku B metra přestoupit v zastávce Karlovo náměstí. Z I. P. Pavlova na Karlovo náměstí nebo v opačném směru je možné využít i běžné tramvajové linky č. 6, 10, 16, 22 nebo 23.

Přestup mezi linkami C a A, směr od Hájů k Depu Hostivař a Nemocnici Motol:
Cestujícím přijíždějícím metrem na lince C z jižní části města od Hájů, kteří potřebují pokračovat linkou A směr Strašnice, resp. Depo Hostivař, DPP doporučuje ve stanici I. P. Pavlova přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XA. Podle cíle své cesty mohou cestující na I. P. Pavlova využít i běžné tramvajové linky č. 10, 11, 13, 16 nebo 22, které jsou v části své trasy vedeny v souběhu s linkou A pražského metra.

Cestujícím od Hájů pokračujícím dále linkou A směr Nemocnice Motol DPP doporučuje ve stanici I. P. Pavlova přestoupit na náhradní autobusovou dopravu XC a v zastávce Muzeum přestoupit na linku A.

Přestup C a A, směr od Letňan k Depu Hostivař a Nemocnici Motol:
V případě, že cestující od Letňan plánují pokračovat linkou A směr Strašnice, resp. Depo Hostivař, DPP doporučuje přestoupit ve stanici Nádraží Holešovice na náhradní autobusovou dopravu XC a v zastávce I. P. Pavlova přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XA směr Strašnice.

Cestujícím přijíždějícím od Letňan a pokračujícím pak linkou A směr Nemocnice Motol DPP doporučuje z metra vystoupit ve stanici Nádraží Holešovice, přestoupit na náhradní autobusovou dopravu XC, vystoupit v zastávce Muzeum a dále pokračovat linkou A.

Tagy dpp výluka metra výměna pražců
8 komentářů