Maroko chystá další vysokorychlostní trať, naprojektují ji Korejci

Jednotky Euroduplex v barvách ONCF, které budou jezdit po marocké vysokorychlostní železnici. Foto: AlstomJednotky Euroduplex v barvách ONCF, které budou jezdit po marocké vysokorychlostní železnici. Foto: Alstom

Vysokorychlostní spojení má přinést větší rozvoj jihu země.

Maroko pokročilo s přípravami další vysokorychlostní trati. Marocké národní dráhy (ONCF) zadaly zakázku na projektovou přípravu 230 kilometrů dlouhé trasy z Marrákeše do Agadiru jihokorejským státním drahám KNR ve sdružení s jihokorejskou projekční firmou Dohwa Engineering.

O vítězství sdružení informoval International Rail Journal. Pro marocké železnice jde částečně o průlom: dosud se na jejich přípravě a stavbě podílely francouzské firmy, které stály i za prvním, 183 kilometrů dlouhým úsekem vysokorychlostní trati z Tangieru do Kenitry. Ten je v provozu od listopadu 2018.

Maroko odhaduje náklady na stavbu nové trati na 5,1 miliardy dolarů. Otázkou zůstává financování, vláda nevyloučila PPP projekt se zapojením soukromého kapitálu

Vysokorychlostní trať na jihu země má přinést větší ekonomický rozvoj této oblasti Maroka. Již nyní běží práce na úpravách konvenční trati z Kenitry do Rabatu, v rozvojových plánech země jsou i vysokorychlostní tratě z Rabatu do Casablancy a Marrákeše.

Tagy KNR Maroko ONCF VRT vysokorychlostní železnice v Maroku
27 komentářů