Maraton odvolávání je u konce. Obchvat Chýnova má povolení, stavba začne v září

Obchvat obce Kámen. Foto: ŘSDObchvat obce Kámen. Foto: ŘSD

Chýnov na Táborsku se snad konečně dočká obchvatu. Stavba na vytížené silnici I/19 začne v září.

Řidiči i obyvatelé Chýnova na vytížené silnici I/19 se do dvou let dočkají obchvatu tohoto jihočeského městečka. Po tříletém maratonu odvolávání proti stavebnímu povolení zamítlo ministerstvo dopravy poslední, které se týkalo sedmi stavebních objektů. První žádosti o stavební povolení byly podány už ve druhé polovině roku 2017.

Rozklad už není možný, Ředitelství silnic a dálnic proto počítá se zahájením stavby v září. Oznámil to na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Původní termín zahájení byl přitom duben 2019, stavební firmu ŘSD vybralo už v říjnu 2018. Silnici postaví společnost M-Silnice, která zvítězila v tendru s cenou 262 milionů korun. Jak se skluz do ceny promítne, ŘSD zatím neuvedlo.

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Současné vedení trasy I/19 skrze Chýnov považují silničáři za dopravní závadu. „Přeložka silnice mimo obec odstraňuje závadný průběh trasy z hlediska směrových i sklonových parametrů v centrální části města,“ píše s v letáku ŘSD. Silnice se městem klikatí a vede z kopce do kopce. Denně tudy projede 10 tisíc aut, z toho 3 000 nákladních. Obchvat bude mít délku 3,6 kilometru.

Silnice I/19 je důležitou spojnicí ve směru západ – východ, která propojuje města Plzeň, Tábor a Pelhřimov. ŘSD na ní v únoru otevřelo po dvou letech výstavby dlouho očekávaný obchvat obce Kámen. Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most (trať Tábor – Obrataň) přes silnici.

Tagy I/19 obchvat Chýnova ŘSD
11 komentářů