Lidé si stěžují na nedostatek parkovacích míst. Platit za odstavení ale nechtějí, ukázala anketa v Opavě

Parkování na sídlišti Kateřinky v Opavě. Foto: Google Street ViewParkování na sídlišti Kateřinky v Opavě. Foto: Google Street View

82 % dotazovaných považuje nedostatek míst za problém, koupit si parkovací místo za reálnou cenu chtějí jen 4 %.

Města se ocitají v začarovaném kruhu v řešení nedostatku parkovacích míst zejména na sídlištích. Lidé si pravidelně stěžují na to, že nemají kde zaparkovat, platit za zábor veřejného prostranství svým soukromým majetkem ale nechtějí.

Ukazuje to poslední zkušenost z Opavy. Radnice tu mezi občany části Kateřinky testovala zájem o stavbu parkovací věže, ve které by si mohli lidé zakoupit garantované místo a mít jistotu, že vždy zaparkují.

„Na klasický nadzemní parkovací dům není v Kateřinkách dostatek vhodných ploch v majetku města. Podzemní parkoviště by pak bylo neúnosně drahé. Jednou z možností, jak rychle problém aspoň částečně vyřešit, je právě stavba parkovacích věží,“ vysvětlilo město v tiskové zprávě.

Město by tuto jednoduchou stavbu postavilo, zájemci by v ní mohli mít za úplatu blokované místo. Udělalo proto anketu mezi občany, do které se zapojilo 318 lidí, zda by takovou nabídku využilo.

Z dotazníku vzešlo, že potřebu vybudování nových parkovacích míst v Kateřinkách cítí dohromady 82 % respondentů. V případě vybudování parkovací věže na ulici Antonína Sovy by zde mělo zájem parkovat pouze 43 % Kateřinských. Co se koupě místa týče, za stanovenou částku v rozmezí 400 000 až 600 000 korun by si místo koupila pouze 4 % respondentů, avšak 19 % respondentů by bylo ochotno koupit si parkovací místo za nižší částku, nejčastěji v rozmezí 100 000 až 200 000 korun. Zhruba 6 % respondentů pak uvažuje o případném pronájmu místa. „Městský projektový tým bude s těmito daty i nadále pracovat a navrhne nové možnosti, jak parkování v Kateřinkách řešit,“ uvedlo město.

Tagy Opava parkovací dům parkování na sídlištích
273 komentářů