Liberecký kraj se chystá na hezké počasí. Zákazovými značkami u turistických míst

Pohled z Besedických skal, části Českého ráje. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraPohled z Besedických skal, části Českého ráje. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

(aktualizováno 3.4. 9:55) Liberecký kraj ve spolupráci s policií osadí na zhruba třiceti místech zákazové značky ve vybraných turistických lokalitách.

(aktualizováno 3.4. 9:55) Liberecký kraj ve spolupráci s policií osadí na zhruba třiceti místech zákazové značky ve vybraných turistických lokalitách. Chce tak docílit toho, aby se na jednom místě neobjevilo najednou příliš mnoho návštěvníků.

Podle kraje jde o o reakci na minulý víkend, kdy se v některých oblastech, například v bývalém vojenském prostoru Ralsko nebo v Českém ráji, objevili lidé, kteří nerespektovali vládní nařízení o pobytu na veřejnosti maximálně ve dvou lidech nebo v rodině.

Značky mají regulovat příjezd osob na turisticky hojně navštěvovaná místa. „Rozumím tomu, že když bude pěkné počasí, budou chtít lidé vyrazit do přírody a na procházky. Nicméně musím zdůraznit, aby lidé chodili na výlety jen v úzkém rodinném kruhu. Prosím občany, aby dodržovali základní zásady vyplývající z nařízení vlády České republiky. Opatření nemá zabránit občanům, aby šli na čerstvý vzduch, ale má jim zabránit v tom, aby se v turistických místech tvořily větší neformální turistické skupiny se stovkami až tisíci lidmi,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Vzhledem k nadcházejícímu víkendu a příznivému počasí v následujícím období proto Krizový štáb Libereckého kraje na základě doporučení Policie ČR a po projednání se samosprávou dotčených obcí stanovil veřejná parkoviště a další plochy, které budou uzavřeny.

Jejich seznam kraj nechtěl původně zveřejnit, část se objevila nejprve ve čtvrtek na stránkách Českýmrájem.cz. Kraj nakonec seznam obcí, kde zákazy budou, v pátek dopoledne po dohodě s policií zveřejnil. Jde o tato místa (abecedně)

Bedřichov
Brniště
Doksy
Frýdštejn
Harrachov
Horní a Dolní Mísečky
Hrabětice
Hrádek nad Nisou
Janov nad Nisou
Ještěd
Jizerka
Královka
letiště Hradčany
Malá Skála
Manušice
Rokytnice nad Jizerou
Sedmihorky
Sloup v Čechách
Smědava
Souš
Tábor
Valdštejn
Zoo Liberec

Na těchto vytipovaných místech bude dopravní policie a pořádkové složky. Doufám, že se všechno obejde bez závažnějších problémů a že řidiči budou ukáznění a budou respektovat zákon o provozu na pozemních komunikacích. V případě porušení předpisů budeme udělovat pokuty do výše 2000 korun,“ dodal Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Názory na omezení značně obyvatele kraje rozdělují, což je patrné nejen z diskuze zde, ale například i rozsáhlé diskuze na facebookovém profilu hejtmana Martina Půty.

https://www.facebook.com/hejtmanmartinputa/photos/a.587871044610405/2950852914978861

Tagy Liberecký kraj opatření kvůli koronaviru
75 komentářů