Liberecký kraj přivede více aut do centra, jedno místo v novém parkovacím domě vyjde na milion

Parkovací dům u libereckého krajského úřadu. Foto: Liberecký krajParkovací dům u libereckého krajského úřadu. Foto: Liberecký kraj

Parkovací dům u Krajského úřadu v Liberci má postavit Metrostav DIZ a OHLA ŽS.

V době, kdy řada měst řeší, jak omezit provoz aut v centru, jde Liberecký kraj opačnou cestou. Ještě letos chce začít stavět nový parkovací dům u budovy krajského úřadu v centru města. Náklady na parkovací dům a úpravy okolí jsou 233 milionů korun včetně DPH, do budovy se vejde 244 aut.

Kraj parkovací dům plánuje už přes rok, první soutěž ale zrušil, když žádná ze stavebních firem nehodlala podepsat kvůli situaci na trhu smlouvu. Na druhý pokus dodavatele našel: ze čtyř nabídek radní vybrali nejlevnější od sdružení Metrostav DIZ a OHLA ŽS.

Parkovací dům má nahradit stávající plochy pro úředníky a návštěvy krajského úřadu. Dosud je zde 138 míst, nově vznikne dalších 106 míst. Stovka míst má být vyhrazena pro parkování veřejnosti. V krajském městě tak vznikne další plocha pro odložení aut, což povede k ještě většímu zahuštění dopravy v centru. V těsné blízkosti nového parkovacího domu je jiný, který slouží pro obchodní centrum Forum Liberec. Jeho provozovatel nechtěl kraji místa poskytnout.

„Duplikování parkovacího domu vedle parkovacího domu je zvláštní cesta, počet stání pro potřeby úřady působí nadhodnoceně,“ říká architekt a urbanista Peter Bednár z Jakub Cígler Architekti. „Pochopil bych možná, kdyby chtěli po dokončení garáže omezit povrchové parkování v okolí, ale to se asi nechystá,“ dodal.

Kraj dům zakryje vegetační střechou. „Ta část o ekologické zelené střeše na garáži je skoro výsměch, nebude mít žádné využití a kamuflovat budovu pro stovky aut sběrem vody na střeše je velmi slabé,“ dodal Bednár.

Stavba by měla začít v září. Příští rok by na ní měly navázat úpravy náplavky a parku.

Tagy liberec Liberecký kraj Metrostav DIZ OHLA ŽS zahuštění dopravy v centru města
66 komentářů