Liberec nezdraží MHD, z rozpočtu si připlatí i na zachování rozsahu spojů

Terminál MHD v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTerminál MHD v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Náklady na MHD stoupnou městu příští rok o 23 %.

Liberec nechá příští rok stejnou cenu jízdného v městské hromadné dopravě a zachová i rozsah spojů jako letos. Město si ale bude muset za vyšší náklady způsobené především zdražením zemního plynu a trakční elektřiny výrazně připlatit. Kompenzace ztráty Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) stoupne meziročně o téměř 23 %.

Po jednání rady města o tom informoval náměstek primátora Jiří Šolc. Materiál o rozsahu dopravy na příští rok a kompenzaci byl podle něj nakonec jen informativní. „Kompenzace ztráty za provozování MHD je pro příští rok plánovaná ve výši 442 milionů korun. Bude rozúčtována podle skutečných cen pohonných hmot, kdy zejména ceny plynu CNG a elektřiny jsou obtížně predikovatelné, byť jsou zastropované vládou,“ uvedl Šolc. „Jsem rád, že vysoký komfort MHD spolu s nízkou cenou bude pro občany města zachován i pro příští rok,“ dodal.

Příspěvek města stoupne o téměř 23 %, letos má DPMLJ získat celkem 360 milionů korun. DPMLJ zdražil jízdné letos v lednu. Cena základní jízdenky na 40 minut stoupla z 20 na 24 korun. Jízdenka na měsíc přijde v Liberci na 530 korun, na čtvrt roku na 1 370 a na celý rok na 3 650 korun. Opozice navrhovala před volbami roční jízdenku na splátky, návrh ale neprošel.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
10 komentářů