Liberec čeká oprava rušné křižovatky u viaduktu včetně rekonstrukce tramvajové trati

Křižovatka u Viaduktu v Liberci. Foto: Liberec.czKřižovatka u Viaduktu v Liberci. Foto: Liberec.cz

Během necelého měsíce dojde k opravě nejkritičtějších míst na tramvajové trati do Hanychova.

V pondělí začne v Liberci sedm týdnů trvající oprava jedné z nejvytíženějších křižovatek ve městě. Zkomplikuje cestování lidem v autech, autobusech i tramvajích. Půjde o opravu křižovatky u Viaduktu, kde se stýkají silnice Švermova, Jungmannova a Žitavská. Současně vypukne oprava tramvajové trati do Horního Hanychova, konkrétně úseků v Ještědské a Hanychovské ulici.

Oprava křižovatek u Viaduktu začíná 3. 10. a končí 21. 11. Zásadní opravy s větším dopravním omezením proběhnou od 16. listopadu, budou trvat čtyři dny. Pracovat se bude i přes noc.

„Křižovatku u Viaduktu rozšíříme a přidáme řadící pruhy. Cílem je lepší propustnost a větší bezpečnost všech účastníků silničního provozu,“ řekl liberecký náměstek pro technickou správu Jiří Šolc. Zakázku získala společnost Eurovia CS.

Náhradní světelná signalizace řízení provozu na obou křižovatkách bude fungovat s nižší propustností než stávající, rychlost zde bude snížena na 30 km/hod. Odbočení na Děčín nebude řízeno světelnou signalizací, bude platit přednost v jízdě pro odbočující vozidlo. Po celou dobu stavebních prací nebude možné přecházet přes přechod pro pěší v Jungmannově ulici. Náhradní přechod je u Wintrovy ulice.

„Na tuto akci Liberec dlouho čekal, celá křižovatka z konce osmdesátých let projde zásadní přestavbou s cílem vyšší propustnosti pro řidiče a s bezpečnými přechody pro chodce. Chtěli jsme to mít hotové už v létě, ale tehdy se do výběrového řízení nepřihlásila žádná firma,“ řekl Šolc.

Tramvajová trať v havarijním stavu

Práce proběhnou i na tramvajové trati do Horního Hanychova, která se začíná na některých místech prakticky rozpadat. Půjde o opravu panelů v Ještědské a Hanychovské ulici. V případě Hanychovské půjde o práce do 27. října. Jeden pruh vozovky bude průjezdný. První etapa je v křižovatce Volgogradské a Husitské ulice, druhý opravovaný úsek je mezi Hanychovskou a Sázavskou (částečná uzavírka, jeden jízdní pruh). Třetím místem oprav je oblouk u točny tramvaje číslo 11, konkrétně mezi křižovatkou ulic Vysoká a Na Františku. Zde dojde k úplné uzavírce. Od 15. do 27. října bude do ulice Na Františku umožněn vjezd a výjezd ve směru od Žitavské ulice.

Objízdná trasa je vedena ulicí Kubelíkovou a Švermovou s tím, že od 3. do 15. října ve směru k nádraží je nutno použít objízdnou trasu ulicí Americkou a Hanychovskou. S dopravními opatřeními a objízdnými trasami pro MHD je stanoven zákaz zastavení v některých ulicích, zejména od 16. do 21. listopadu. V Americké ulici to bude i po celou dobu opravy tramvajové trati, tedy 3.–27. 10.

Stav tramvajové trati do Hanychova je špatný dlouhodobě, do havarijního stavu se trať dostala během srpnové bouřky a lokálních povodní. „Chceme mít před zimou opravené havarijní stavy na tramvaji do Hanychova tak, abychom v každém okamžiku mohli garantovat bezpečný a bezproblémový provoz. Zejména naproti zastávce Janův Důl je po přívalových deštích doslova překážková dráha napříč kolejemi,“ řekl Šolc.

Tramvajová výluka potrvá do 28. října, bude zavedena náhradní autobusová doprava. Omezení se dotkne i autobusových linek, detailně jsou změny popsány na stránkách DPMLJ.

Jednotlivé etapy rekonstrukce

0. etapa – od 29. 9. do 2. 10. – přípravné práce v silniční zeleni a chodníku (sondy, chráničky, veřejné osvětlení a provizorní signalizační zařízení)
1. etapa – od 3. 10. do 12. 10. – uzavření Žitavské ulice mezi ulicemi Hanychovskou a Švermovou
2. etapa – od 13. 10. do 19. 10. – uzavření sjezdu do křižovatky z l/35 ve směru od Hrádku nad Nisou
3. etapa – od 20. 10. do 1. 11. – uzavření odbočení doprava od centra na I/35 – směr Turnov
4. etapa – od 2. 11. do 9. 11. – uzavření řadicího pruhu doprava od Jungmannovy ulice na I/35 – směr Hrádek nad Nisou
5. etapa – úplná uzavírka křižovatek od 16. 11. 2022 od 20.00 hodin do 21. 11. 2022 do 5.00 hodin.

V první etapě dojde k rozšíření a úpravě úseku Žitavské ulice od Hanychovské, v etapách 2–4 k úpravě dopravních ostrůvků. V 5. etapě pak frézování, pokládka povrchu vozovky a nástřik vodorovného dopravního značení. Po celou dobu bude probíhat práce na nové světelné signalizaci řízení provozu.

Tagy Eurovia CS křižovatka Viadukt liberec
6 komentářů