Letový provoz za půlrok klesl o téměř dvě třetiny, po krizi roste pozvolna

Dispečerské pracoviště. Ilustrační foto. Autor: ŘLPDispečerské pracoviště. Ilustrační foto. Autor: ŘLP

Letový provoz nad Českou republikou po koronavirové krizi zatím stoupá zvolna. V červnu dispečeři odbavili 18 520 letů, což je

Letový provoz nad Českou republikou po koronavirové krizi zatím stoupá zvolna. V červnu dispečeři odbavili 18 520 letů, což je o pětinu více než v květnu, ale meziročně jde o pokles o téměř 79 procent. Omezení provozu během krize se projevilo i na pololetních statistikách, za první půlrok dispečeři zaznamenali 190 664 letů, meziročně zhruba o 65 procent méně. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma. V červenci mírný růst proti předchozím měsícům pokračuje.

Provoz sice stoupá pomalu, na druhou stranu ale poměrně setrvale. V červnu byl průměrný počet letů za den 410, v první polovině července 776. Během července navíc dopravci obnovují zatím největší počet linek, dá se tak očekávat, že ve zbývající části měsíce by dosavadní růst mohl být ještě o něco vyšší.

Největší propad ŘLP zaznamenalo v dubnu, kdy odřídilo 12 125 letů, meziročně o 83,5 procenta méně. Letový provoz ovšem klesal už před krizí, ne však tak výrazně. Například v lednu dispečeři odbavili 57 187 letů, což bylo meziročně o 6,7 procenta méně. V jednotkách procent klesal provoz už ve druhé polovině loňského roku. Tehdy ovšem hlavním důvodem byly zejména kapacitní problémy v okolních zemích, kvůli čemuž byly některé lety přesměrovány na trasy mimo Česko.

Letečtí dopravci v současnosti postupně obnovují letecké linky, které během krize přerušili. Na pražském letišti aktuálně funguje okolo 80 pravidelných linek, obnovení dalších více než 20 dopravci oznámili na následující týdny.

ČTK

Tagy Řízení letového provozu
1 komentář