Letiště vybralo projektanta, parkovací domy a skywalk ale odkládá o několik let

Prázdno před Terminálem 2. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdno před Terminálem 2. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Letiště odložilo výstavbu nového parkovacího domu o čtyři roky

Letiště Praha udělalo další krok v přípravě staveb, které mají výrazně zvýšit kapacitu. Konkrétně jde nové parkovací domy A a B, takzvaný skywalk a plazu u Terminálu 2. Letiště aktuálně uzavřelo smlouvu na projekt se společností D3A.

Zakázka má dvě části. Nejprve firma vypracuje architektonickou studii za 9,6 milionu, následovat budou navazující stupně dokumentace za 76,9 milionu korun. Budovy mají vzniknout v prostoru před rozšířeným Terminálem 2, zhruba v místech mezi stávajícím Terminálem 2 a budovou hotelu Marriott, respektive budovou Airport Business Center. Skywalk pak má být páteřním spojovacím objektem mezi parkovišti a terminálem o délce 550 metrů.

Letiště ale nyní své plány odsouvá o několik let. Původně chtělo začít stavět první parkovací dům v roce 2021, hotov měl být v roce 2023. Plány vznikaly v létě 2018, kdy letištní parkoviště praskaly ve švech a často v nich nebylo možné najít místo. Nyní je ale situace kvůli pandemii jiná.

„Vzhledem k náročnosti následných administrativních a technických kroků vedoucích k realizaci stavby a s ohledem na měnící se poptávku nyní počítáme se zahájením stavby prvního parkovacího domu v roce 2025 a následným zprovozněním v roce 2026,“ uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Nové parkovací domy mají zvýšit kapacitu o 3000 míst. Areál zahrne i nový autobusový terminál, bude ale připraven i na přivedení vlaků na letiště. Projekt parkovacích domů úzce souvisí s chystaným rozšířením Terminálu 2, které by mělo být hotovo do roku 2028. Celkem má výstavba spolknou 16 miliard. Samotný terminál 9 miliardy, zbytek ostatní stavby.

Kompletní prezentaci plánů Letiště Praha (z tiskové konference v listopadu 2019) si můžete stáhnout zde.

Tagy letiště praha parkování
24 komentářů