Letiště v Lutonu muselo kvůli horku zastavit provoz, omezení se dotklo i letu z Prahy

A320neo společnosti easyJet na letišti Luton. Foto: James / Flickr.comA320neo společnosti easyJet na letišti Luton. Foto: James / Flickr.com

Horko ovlivnilo i provoz na letišti RAF.

Londýnské letiště Luton muselo z důvodu povrchových defektů na ranveji dočasně pozastavit provoz. Dráhu poškodily vysoké teploty, které v těchto dnech Británii sužují. Zatímco pro odlety se podařilo ranvej otevřít, pro přílety zatím zůstává zavřená.

Letiště vzdálené od Londýna 55 kilometrů odbaví na 200 letů denně. Slouží především nízkonákladovým aerolinkám Wizz Air a easyJet. Druhá z dvojice létá z Lutonu do Prahy. Zatímco dnešní let směřující do Čech proběhl bez potíží, cestující v letadle nazpátek čekalo přesměrování na letiště Londýn Gatwick.

S podobnými problémy se dnes potýká také vojenská letecká základna Britského královského letectva v Brize Norton nedaleko Oxfordu. Její ranvej se měla kvůli vysokým teplotám doslova roztéct.

Extrémně vysoké teploty v Británii očekávají meteorologové i v úterý. V některých částech země předpovídají teploty přes 40 stupňů Celsia. Cestování v těchto dnech nedoporučují ani tamější úřady, redukci provozu už oznámili i někteří železniční dopravci.

 

Tagy Londýn Luton LTN luton vliv horka na dopravu
4 komentáře