Letiště Praha udrželo vysoký rating Aa3, výhled se změnil na negativní

Boeing 737-800NG ve speciálním nátěru Prague loves you. Foto: Filip Koška / Letiště PrahaBoeing 737-800NG ve speciálním nátěru Prague loves you. Foto: Filip Koška / Letiště Praha

Důvodem změny výhledu k horšímu je celkový rating České republiky.

Letiště Praha obhájilo u agentury Moody’s vysoké ratingové hodnocení v investičním pásmu na úrovni Aa3. Proti loňsku však agentura snížila původně stabilní výhled na negativní. Důvodem změny výhledu je celkový rating České republiky (rovněž Aa3), kterému agentura v srpnu rovněž změnila výhled na negativní.

Vzhledem k ratingu České republiky jde o nejvyšší možné hodnocení, kterého letiště mohlo dosáhnout. „Důvodem pro opětovné udělení vysokého hodnocení je především silný finanční profil společnosti,“ oznámilo dnes letiště. Stupeň Aa3 je hodnocen v obecném investičním pásmu jako velmi kvalitní, snížení výhledu však může do budoucna letišti prodražit úvěry.

„Letiště Praha dlouhodobě hospodaří velmi odpovědně a navzdory útlumu v letecké dopravě vlivem pandemie a aktuální energetické krize se společnost od letošního roku definitivně vrací do ziskového hospodaření. Jsem velmi rád, že vysokou finanční stabilitu naší společnosti potvrzuje i takto renomovaná agentura,“ uvedl šéf letiště Jiří Pos.

Podle agentury Moody’s může Letiště Praha těžit zejména z nízké úrovně zadlužení a mimo jiné i z vysokého objemu zajištěných úvěrových linek u bank. Letiště fungovalo dlouhá léta bez úvěrů, koncem covidového roku 2020 ale muselo začít čerpat miliardový úvěr a před rokem uzavřelo se zástupci sdružení tří bank rámcovou smlouvu na čerpání úvěru až do výše sedm miliard korun. Peníze nejsou vázány na konkrétní projekt, letiště mluví o posílení finanční stability v době pandemie a po ní.

S ohledem na letošní sezonu agentura také ocenila, že na rozdíl od jiných letišť v Evropě nečelila Ruzyně kritickému nedostatku zaměstnanců.

Rating v investičním pásmu uhájily letos v červnu i České dráhy, a to na úrovni Baa2. To je dva stupně od spekulativního pásma.

Tagy letiště praha rating
Žádné komentáře